Novi dvorani v Kranju

Foto: Hokejski klub Triglav Kranj
Foto: Hokejski klub Triglav Kranj
Mestna občina Kranj načrtuje izgradnjo dveh novih športnih dvoran. Ena bo namenjena predvsem hokejistom, druga pa vsem športom, prednostno plezalcem.
Oglej si celoten članek

Kranj se rad pohvali kot mesto športa. Kot smo že poročali, naj bi na Brdu pri Kranju med drugim zrasel Nacionalni športni center. Mestna občina Kranj (MOK) je sicer lani zaključila dve večji investiciji v šport. Julija so prižgali nove reflektorje na kranjskem stadionu, nekaj sredstev pa so porabili tudi za novo atletsko stezo. Ob tem so preko rokometnega igrišča postavili tudi nov balon in začrtali atletske steze. V prihodnjih letih pa naj bi po načrtih občine zgradili dve novi športni dvorani.

ŠPORT Kranj bo center slovenskega športa

 

Hokejisti se lahko veselijo

Hokejisti in umetnostni drsalci v Kranju domujejo v Ledeni dvorani na Zlatem polju, ki je bila vse od postavitve leta 2006 začasna rešitev. V prostorskih aktih je zapisano, da jo lahko v ta namen uporabljamo do leta 2034. Brez te dvorane obe športni panogi v Kranju ne bi preživeli. Spomnimo, v preteklosti so namreč podrli prejšnjo dvorano na savskem otoku, s tem pa so hokejisti in drsalci ostali brez osnovnih pogojev za trening. Trenutni stroški dvorane znašajo približno 250.000 evrov na leto.

 

O novi ledeni dvorani se govori že vse od postavitve trenutne začasne dvorane. Na kranjski občini pa so se sedaj končno odločili, da gredo v izgradnjo nove dvorane. To bodo po načrtih postavili v okviru Športnega centra Kranj. »S tem bomo v športnem centru, ki se sicer ponaša z olimpijskim bazenom, atletskim in nogometnim stadionom, igrišči za košarko in rokomet, teniškim centrom, baliniščem in rolkarskim centrom, zaokrožili bogato športno vsebino v nekakšno celoto. Naš namen ni konkurirati Jeseničanom in Ljubljančanom, hokejska dvorana bo manjša od tivolske in Podmežakle, sprejela bo okrog 2000 gledalcev, primerna pa bo tudi za organizacijo mladinskih prvenstev na najvišji ravni. Nova dvorana bo postala novi dom za hokejski klub Triglav Kranj in umetnostne drsalce, služila pa bo tudi v rekreativne namene za obe ciljni skupini. Razmišljamo o dveh ledenih ploskvah; ogrevalni in tekmovalni,« pravi kranjski župan Matjaž Rakovec, ki je sicer tudi predsednik Hokejske zveze Slovenije. Nova dvorana bo tako večja, boljša in zidana. Trenutno se z lastnikom pogovarjajo o odkupu zemljišč.

 

Boljši pogoji tudi za plezalce

Kranj je med drugim poznan tudi po organizaciji tekem za svetovni pokal v športnem plezanju in državnih prvenstvih, a obstoječa dvorana na Zlatem polju ne zadostuje več sodobnim standardom za izvajanje teh tekmovanj na najvišji ravni. Na MOK tako že intenzivno delajo tudi v to smer in načrtujejo izgradnjo nove športne dvorane. »Kranj bi z novo dvorano postal center športnega plezanja v državi in širši regiji in se s tem še utrdil na svetovnem zemljevidu. Športni plezalci v Kranju sicer pretežno vadijo v podstrešnih prostorih pokritega olimpijskega bazena, nekaj manjših plezalnih sten pa se nahaja tudi v šolah. Kljub skromnim pogojem je zanimanje za to panogo veliko in še narašča. Kranj se ponaša s plezalci, ki že vrsto let dosegajo vrhunske rezultate na svetovni ravni, med njimi je tudi potnica na olimpijske igre,« ob tem izpostavlja župan Rakovec.

 

Dvorana bi bila namenjena tako vrhunskim športnikom kot rekreativnim, pa tudi šolam. Poleg stene za vse tri discipline v športnem plezanju bo kompleks vseboval še vadbeni del za košarkarje, odbojkarje, rokometaše in igralce dvoranskega nogometa, na katerem se bodo prirejale tudi reprezentančne in ligaške tekme v teh ekipnih športih, tudi na mednarodni ravni. Dve manjši dvorani pa sta predvideni za karate s stalnim tatamijem. Objekt bo vseboval tudi fitnes, servisno-tehnične prostore, kavarno, predviden je tudi muzejsko-izobraževalni del na področju športa in kulture.

 

Občina bi dvorano postavila med Gimnazijo Franceta Prešerna in Osnovno šolo Helene Puhar. »Končne odločitve o financiranju še ni, se pa nagibamo k javno-zasebnemu partnerstvu. V novembru je bil izbran arhitekt za izdelavo idejne zasnove. Ta trenutek imamo narejen idejni koncept prostorske umestitve. Dvorana se bo nato projektirala na podlagi dokumenta identifikacije investicijskega projekta. Prizadevamo si za sprejetje občinskega prostorskega načrta leta 2022. Trenutno se pripravljajo spremembe in dopolnitve veljavnega OPPN ŠC Zlato polje, ki bodo omogočile boljšo izrabo prostora in umestitev takšnega objekta,« zaključuje Rakovec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:01 7. Januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro od doma. zaslužim 25 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.