Gorenjska
3538 ogledov

Kranj bo center slovenskega športa

Na Brdu pri Kranju naj bi v prihodnjih letih zrasel Nacionalni športni center. Ta bo združeval več nacionalnih športnih zvez, o selitvi pa razmišlja tudi Olimpijski komite Slovenije. V Kranju pa želijo tudi poletni Nordijski biatlonski center.

Kranj se večkrat pohvali kot mesto športa. Kot kaže bo v bližnji prihodnosti kranjska občina res postala središče slovenskega športa. Na Brdu pri Kranju, kjer že deluje Nogometna zveza Slovenije, načrtujejo izgradnjo Nacionalnega športnega centra. Glavno vlogo pri projektu je odigral direktor kranjske občinske uprave Bor Rozman, sicer tudi podpredsednik Rokometne zveze Slovenije, ki je bil eden od začetnikov te pobude. Največje panožne zveze skupinskih dvoranskih športov v slovenskem prostoru – rokometna, odbojkarska, košarkarska in nogometna samo s futsalom – so namreč izračunale, da na letni osnovi za priprave na mednarodna tekmovanja porabijo več kot 3,2 milijona evrov. Ob skupnem koriščenju nove večnamenske dvorane v centru na Brdu pa bi se tem stroškom lahko delno izognili.

 

Če bo dovolj podpore s strani države, bo tako v dveh letih zgrajen povsem nov objekt, ki bo umeščen za vadbenim objektom Nogometne zveze Slovenije (NZS). Vključeval bo vadbene prostore in sedeže športnih zvez. Projekt, ki ga podpirata tako politika kot stroka, želijo tudi uvrstiti med interventne projekte za okrevanje v času po koroni. Interes so izkazale odbojkarska, košarkarska in rokometna zveza, NZS z dvoranskim nogometom, zanimanje je izrazil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Pridružili naj bi se še namiznoteniška in golf zveza. O selitvi pa razmišlja tudi Olimpijski komite Slovenije.

 

Nacionalni športni center posebno priznanje za kranjsko občino

Nacionalni športni center bo pomemben tudi za samo Mestno občino Kranj (MOK). »S tem bi dobili podlago ne samo za razvoj športnih dejavnosti, ampak tudi turizma, med drugim hotelskega in spremljevalnih dejavnosti. Na priprave bi lahko privabili tuje reprezentance, tržili pa bi tudi konferenčno dvorano, prostor za fitnes in skupinsko vadbo, pa prostor za medicinsko-rehabilitacijski del in gostinsko-poslovni del. S tem bi izboljšali pogoje za trening vrhunskih športnikov. Nacionalni športni center bi tako pod svojo streho združeval štiri največje zveze v ekipnih športih v slovenskem prostoru, kar bi bilo za MOK posebno priznanje,« je izpostavil župan Matjaž Rakovec.

 

V Kranj prihajajo tudi biatlonci

Na področju športa pa Nacionalni športni center na Brdu ni edini večji športni projekt v Kranju. Med drugim naj bi vzpostavili tudi nov Nordijski biatlonski center. Gre za pobudo Tekaškega smučarskega kluba Triglav Kranj. Trenutno je v postopku podpis pisma o nameri med MOK, Občino Naklo, Smučarsko zvezo Slovenije in Tekaško smučarskim klubom Triglav. Gre za letni center, torej za asfaltno progo, namenjeno rolkam.

 

Na območju Udin boršta, na stičišču med občinama Kranj in Naklo, je sicer že kilometer dolga rolkarska steza, ki pa je potrebna prenove. Cilj je tudi njeno podaljšanje ter povezava proti Kokrici in preko avtoceste do Zlatega polja, kjer bi naredili pentljo. Na vrhu hriba je poligon, ki ga uporabljajo izdelovalci maket za polete, v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo je tam predvideno strelišče za biatlon.

 

Nova rolkarska proga bi služila treningom vsem klubskim in reprezentančnim selekcijam v smučarskem teku, biatlonu, nordijski kombinaciji, pa tudi šolam. Zagotavljala bi pogoje za športno udejstvovanje otrok in mladine, vrhunskih športnikov ter ponudila nove vsebine za rekreativce vseh starosti. »V kranjskem okolišu ni poligona, ki bi omogočal razvoj in poletne priprave športnikov v omenjenih treh panogah, zato se trenažni proces izvaja tudi na lokalnih in državnih cestah. Z NBC Kranj bi športnike preselili s ceste na primeren, predvsem pa varen vadbeni prostor. V interesu vpletenih je tudi oblikovanje športnega oddelka na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju za dijake, ki so se zapisali omenjenim športom. Predvidene so tudi tekme na rolkah v letnem teku na smučeh in letnem biatlonu. MOK je poskrbela za sofinanciranje geodetskega posnetka in idejo zasnovo,« pojasnjuje župan Rakovec.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 10:49 22.december 2020.

    A uradni jezik bo pa Albanščina?,sam uprašam,pa to!!!