Ob rojstvu otroka tudi jablana, hruška ali gorski javor

Foto: M. Ha.
Foto: M. Ha.
V občini Medvode podobno kot v drugih občinah ob rojstvu otroka namenijo finančno pomoč. Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije oziroma njihove akcije Posadi avtothotno drevo pa v Medvodah staršem podarijo tudi sadiko avtohtonega medovitega drevesa.
Oglej si celoten članek

Z Občine Medvode so pojasnili, da znaša trenutno nagrada 220 evrov, namenjena pa je pokrivanju stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka. Namenjena je vsem novorojenčkom, ki so ob rojstvu občani Medvod in hkrati državljani Republike Slovenije. Obenem pa mora biti eden od staršev, ki poda vlogo (obrazec je objavljen na spletni strani Občine Medvode), vsaj pol leta pred otrokovim rojstvom občan Občine Medvode in hkrati državljan Republike Slovenije. Pravico do pomoči ob rojstvu otroka lahko uveljavlja tudi oseba, ki je zakoniti zastopnik otroka na podlagi odločbe pristojnega organa.
Iz medvoškega občinskega proračuna tako na leto namenijo med 30 do 40 tisoč evrov: lani denimo so dodelili 135 nagrad, kar je najmanj v zadnjih desetih letih. Največ nagrad pa so dodelili leta 2012, in sicer 209.

Drevesa niso le za spomin

V Medvodah poklanjajo sadiko drevesa staršem novorojenčka že od leta 2018 naprej. V preteklosti so tako denimo lahko prejeli sadike bukve ali hrasta, v prihodnje pa bo možno izbirati med gorskim javorjem, hruško ali jablano. Drevesa starši posadijo, da ostanejo trajen spomin, hkrati pa s tem pripomorejo k ohranjanju narave, čebel, okolja in biotske pestrosti.
Starši pa na Občini Medvode poleg kupona za prevzem brezplačne sadike avtohtonega medonosnega drevesa prejmejo tudi darilce prostovoljk - medvoških upokojenk, in sicer ročno pletene copatke. Pletenino skupaj s čestitko župana prejmejo pri obisku patronažne službe zdravstvenega doma na domu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.