Gorenjska
703 ogledov

Ob rojstvu otroka tudi jablana, hruška ali gorski javor

jablana, cvetoče drevo, pomlad M. Ha.
V občini Medvode podobno kot v drugih občinah ob rojstvu otroka namenijo finančno pomoč. Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije oziroma njihove akcije Posadi avtothotno drevo pa v Medvodah staršem podarijo tudi sadiko avtohtonega medovitega drevesa.

Z Občine Medvode so pojasnili, da znaša trenutno nagrada 220 evrov, namenjena pa je pokrivanju stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka. Namenjena je vsem novorojenčkom, ki so ob rojstvu občani Medvod in hkrati državljani Republike Slovenije. Obenem pa mora biti eden od staršev, ki poda vlogo (obrazec je objavljen na spletni strani Občine Medvode), vsaj pol leta pred otrokovim rojstvom občan Občine Medvode in hkrati državljan Republike Slovenije. Pravico do pomoči ob rojstvu otroka lahko uveljavlja tudi oseba, ki je zakoniti zastopnik otroka na podlagi odločbe pristojnega organa.
Iz medvoškega občinskega proračuna tako na leto namenijo med 30 do 40 tisoč evrov: lani denimo so dodelili 135 nagrad, kar je najmanj v zadnjih desetih letih. Največ nagrad pa so dodelili leta 2012, in sicer 209.

Drevesa niso le za spomin

V Medvodah poklanjajo sadiko drevesa staršem novorojenčka že od leta 2018 naprej. V preteklosti so tako denimo lahko prejeli sadike bukve ali hrasta, v prihodnje pa bo možno izbirati med gorskim javorjem, hruško ali jablano. Drevesa starši posadijo, da ostanejo trajen spomin, hkrati pa s tem pripomorejo k ohranjanju narave, čebel, okolja in biotske pestrosti.
Starši pa na Občini Medvode poleg kupona za prevzem brezplačne sadike avtohtonega medonosnega drevesa prejmejo tudi darilce prostovoljk - medvoških upokojenk, in sicer ročno pletene copatke. Pletenino skupaj s čestitko župana prejmejo pri obisku patronažne službe zdravstvenega doma na domu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.