"Očitno smo zdaj na vrsti osamosvojitelji"

Foto: OZVVS Kranj To je ostalo od plošče na Rupi pri Kranju, postavljene v spomin na tajno skladišče orožja in streliva v letu 1991. Foto: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj spominska plošča, kakršne so postavljali v Kranju na krajih, kjer so bila pred osamosvojitvijo RS tajna skladišča orožja in streliva
Kaj takega se še ni zgodilo na Gorenjskem niti kje drugje v Sloveniji, je danes za Žurnal24 komentiral Anton Rešek tatvino spominske plošče z gospodarskega poslopja domačije Urbanc na Rupi pri Kranju. Gre za spominsko ploščo tajnega skladišča orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj.
Oglej si celoten članek

Iz Policijske uprave Kranj so danes zjutraj kratko sporočili, da so včeraj kranjski policisti obravnavali tatvino spominske plošče iz zasebnega objekta, ob našem poizvedovanju pa so dodali, da je bilo dejanje storjeno med 30. novembrom in 1. decembrom in da je plošča iz leta 2018.

Anton Rešek, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj, dolgoletni poveljnik enot Teritorialne obrambe Kranj, je za Žurnal24 povedal, da so omenjeno spominsko ploščo slovesno odkrili 22. decembra 2018 na domačiji Franca in Jane Urbanc, kjer je bilo leta 1991 tajno skladišče orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj. S spominsko ploščo in slovesnostjo so se takrat zahvalili pogumni družini, ki je pomagala v osamosvojitveni vojni.

Foto: OZVVS Kranj Spominsko ploščo so nasilno odtrgali.


Spominska plošča je bila pločevinasta, podlaga pa je bila iz marmorja. "Ob prijavi tatvine spominske plošče, ki je bila nasilno odstranjena, sem razmišljal... V preteklosti so bila večkrat oskrunjena in ukradena obeležja in spomeniki NOB, očitno smo zdaj na vrsti osamosvojitelji," je razočaran Anton Rešek.

Na območju Kranja so zdaj še tri podobne spominske plošče. "Teritorialna obramba je imela v Kranju še več tajnih skladišč in še nekaj takih spominskih plošč nameravamo postaviti. Tako se denimo dogovarjamo z novim lastnikom zemljišč na območju nekdanje tovarne IBI na Primskovem, kjer je bilo prav tako tajno skladišče. Ponekod pa to ne bo več mogoče, ker so poslopja bodisi propadla bodisi jih ni več," je dejal Anton Rešek.

Foto: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj Takšne plošče, kot je na fotografiji, je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo nameščalo v Kranju. Na Rupi pri Kranju je bila drugačna samo letnica, in sicer 2018.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • ode
    06:18 3. December 2020.

    Plošča je (bila) bronasta in mislim, da ni treba znati šteti do 10, kdo naj bi jo ukradel. V ta …

  • 17:50 2. December 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.