Gorenjska
6686 ogledov

"Očitno smo zdaj na vrsti osamosvojitelji"

Vojaki Teritorialne obrambe na Jezerskem leta 1991
1/2
Gert Eggenberger, Fototeka Gorenjskega muzeja Fotografija je simbolna. Vojaki Teritorialne obrambe med osamosvojitveno vojno 1991, na mejnem prehodu Jezersko, pred ponovnim dvigom slovenske zastave.
Kaj takega se še ni zgodilo na Gorenjskem niti kje drugje v Sloveniji, je danes za Žurnal24 komentiral Anton Rešek tatvino spominske plošče z gospodarskega poslopja domačije Urbanc na Rupi pri Kranju. Gre za spominsko ploščo tajnega skladišča orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj.

Iz Policijske uprave Kranj so danes zjutraj kratko sporočili, da so včeraj kranjski policisti obravnavali tatvino spominske plošče iz zasebnega objekta, ob našem poizvedovanju pa so dodali, da je bilo dejanje storjeno med 30. novembrom in 1. decembrom in da je plošča iz leta 2018.

Anton Rešek, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj, dolgoletni poveljnik enot Teritorialne obrambe Kranj, je za Žurnal24 povedal, da so omenjeno spominsko ploščo slovesno odkrili 22. decembra 2018 na domačiji Franca in Jane Urbanc, kjer je bilo leta 1991 tajno skladišče orožja in streliva Teritorialne obrambe Kranj. S spominsko ploščo in slovesnostjo so se takrat zahvalili pogumni družini, ki je pomagala v osamosvojitveni vojni.

To je ostalo od plošče na Rupi pri Kranju, postavljene v spomin na tajno skladišče orožja in streliva v letu 1991. | Avtor: OZVVS Kranj Spominsko ploščo so nasilno odtrgali. OZVVS Kranj


Spominska plošča je bila pločevinasta, podlaga pa je bila iz marmorja. "Ob prijavi tatvine spominske plošče, ki je bila nasilno odstranjena, sem razmišljal... V preteklosti so bila večkrat oskrunjena in ukradena obeležja in spomeniki NOB, očitno smo zdaj na vrsti osamosvojitelji," je razočaran Anton Rešek.

Na območju Kranja so zdaj še tri podobne spominske plošče. "Teritorialna obramba je imela v Kranju še več tajnih skladišč in še nekaj takih spominskih plošč nameravamo postaviti. Tako se denimo dogovarjamo z novim lastnikom zemljišč na območju nekdanje tovarne IBI na Primskovem, kjer je bilo prav tako tajno skladišče. Ponekod pa to ne bo več mogoče, ker so poslopja bodisi propadla bodisi jih ni več," je dejal Anton Rešek.

spominska plošča, kakršne so postavljali v Kranju na krajih, kjer so bila pred osamosvojitvijo RS tajna skladišča orožja in streliva | Avtor: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj Takšne plošče, kot je na fotografiji, je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo nameščalo v Kranju. Na Rupi pri Kranju je bila drugačna samo letnica, in sicer 2018. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj

 

Komentarjev 2
  • ode 06:18 03.december 2020.

    Plošča je (bila) bronasta in mislim, da ni treba znati šteti do 10, kdo naj bi jo ukradel. V ta namen tatovi, ki niso "civili", vedno s seboj vozijo 2m dolg jeklen "pajsar". Takšna obeležja bi morala biti nameščena vsaj ...prikaži več tako visoko, da se s tal ne dosežejo z roko.

  • cioreapor 17:50 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks