Orel vedno z glavo zgoraj

Foto: Mestna občina Kranj Takšna bo nova zastava Mestne občine Kranj
Ob občinskem prazniku, 3. decembru, bodo v Mestni občini Kranj predvidoma prvič izobesili nove zastave. Mestni svetniki so namreč na nedavni seji izglasovali predlog sprememb in dopolnitev statuta, kar bo omogočilo spremenjeno občinsko zastavo: tej bo dodan občinski grb.
Oglej si celoten članek

"Kranjska občinska zastava in grb sta bila dolga leta neurejena, v  dokumentih so bile zapisane različne barve, na zastavi pa ni grba, kar je, kot so navedli strokovnjaki, veksilološka napaka. Običajno je, da ima zastava tudi grb. In to zdaj popravljamo," je po nedavni seji mestnega sveta povedal podžupan Janez Černe.

Z občinske uprave pa so navedli, da je ta sprememba nujna zaradi prepoznavnosti, grajenja in utrjevanja identitete.

Na sredi zastave bo torej po novem grb MO Kranj, ki sega z eno polovico v belo polje, z drugo v rdeče polje.

In (nekronani) orel  z razprtimi krili  bo ne glede na postavitev oziroma izobešanje zastave vedno obrnjen tako, da je glava orla zgoraj.

V skladu s heraldičnimi pravili bo v polju grba barvo srebra v tisku nadomestila bela.

Pri finančnih posledicah pa je še zapisano, da bo strošek zamenjav znašal okvirno do 3000 evrov.

Kmalu po objavi, da bo na novi kranjski zastavi dodan grb, so se na facebooku pojavile kritike, da bi morali v Kranju imeti bolj prepoznavne simbole. Nova zastava naj bi zdaj namreč zelo spominjala na poljsko državno zastavo (desno spodaj).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.