Gorenjska
317 ogledov

Orel vedno z glavo zgoraj

Takšna bo nova zastava Mestne občine Kranj
1/2
Mestna občina Kranj Skica nove zastave.
Ob občinskem prazniku, 3. decembru, bodo v Mestni občini Kranj predvidoma prvič izobesili nove zastave. Mestni svetniki so namreč na nedavni seji izglasovali predlog sprememb in dopolnitev statuta, kar bo omogočilo spremenjeno občinsko zastavo: tej bo dodan občinski grb.

"Kranjska občinska zastava in grb sta bila dolga leta neurejena, v  dokumentih so bile zapisane različne barve, na zastavi pa ni grba, kar je, kot so navedli strokovnjaki, veksilološka napaka. Običajno je, da ima zastava tudi grb. In to zdaj popravljamo," je po nedavni seji mestnega sveta povedal podžupan Janez Černe.

Z občinske uprave pa so navedli, da je ta sprememba nujna zaradi prepoznavnosti, grajenja in utrjevanja identitete.

Na sredi zastave bo torej po novem grb MO Kranj, ki sega z eno polovico v belo polje, z drugo v rdeče polje.

In (nekronani) orel  z razprtimi krili  bo ne glede na postavitev oziroma izobešanje zastave vedno obrnjen tako, da je glava orla zgoraj.

V skladu s heraldičnimi pravili bo v polju grba barvo srebra v tisku nadomestila bela.

Pri finančnih posledicah pa je še zapisano, da bo strošek zamenjav znašal okvirno do 3000 evrov.

Kmalu po objavi, da bo na novi kranjski zastavi dodan grb, so se na facebooku pojavile kritike, da bi morali v Kranju imeti bolj prepoznavne simbole. Nova zastava naj bi zdaj namreč zelo spominjala na poljsko državno zastavo (desno spodaj).

 | Avtor:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.