"Pri količini nam v Sloveniji še ne gre. Tam nam pamet odpove."

Foto: M. Ha. gobe, nabiranje gob, košara
"Prijetno sem presenečena, kako so imeli prav vsi nabiralci gob v teh dneh na Pokljuki in Mežakli košare, nožek za nabiranje gob. Niti ene plastične vrečke nisem opazila. Neverjetno se zdi, a je res, kako se je v zadnjih 20 letih v Sloveniji spremenila kultura nabiranja gob ... Le pri količini gob nabiralcem v Sloveniji še ne gre. Tam nam pamet odpove," je v pogovoru za Žurnal24 dejala mag. Urška Ahačič Pogačnik, gozdarska inšpektorica z Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Območna enota Kranj.
Oglej si celoten članek

Zaradi prave eksplozije jurčkov na Pokljuki v septembru je pogovor o gobah ena najpomembnejših tem v teh dneh na Gorenjskem. Na uvodno vprašanje, kakšne so najnovejše vesti iz gozdov, saj že več dni močno dežuje, je inšpektorica odgovorila, da je Luna idealna za rast. Gobe so in bodo še rastle ...
"Kolega mi je preposlal posnetek TV Slovenija iz leta 1998 o tem, kako so italijanski ljubitelji gob, ki so prihajali kar z avtodomi na
Pokljuko in gobe iskali po več dni, a njihovih avtov inšpektorji brez dovoljenja gobarjev ali spremstva policije niso smeli pregledati. V tem prispevku je mogoče videti vse mogoče, od plastičnih vrečk, brcanja gob ... Res neverjetno, sem presenečena, kako se je kultura nabiranja gob v Sloveniji od takrat spremenila. Le pri količini nabranih gob nam še ne gre. Gre za strast. Kajti to, da bi gobar nabral le do dovoljene kvote, se pravi do dva kilograma gob na dan, če pa je okoli njega še veliko gob, ... To nam ne gre."
Ko napol glasno razmišljam, kako bi ravnala sama (v trenutku v meni vzplamti egoizem oziroma prav posebno, verjetno gobarsko čustvo v smislu: le zakaj bi čudovite gobe pobral neki drugi srečnež, če pa so mi na dosegu roke?) inšpektorica obudi pogovor z neko očitno strastno gobarko.
"Nekoč me je neka gospa vprašala, kako naj po dveh nabranih kilogramih gob kar neha nabirati. Kako se upreti?," se je nasmehnila sogovornica.
No, morda bi kazalo organizirati kakšen "odvajalni" tečaj oziroma tečaj proti zasvojenosti z nabiranjem prevelike količine gob ... Rezultati pa, bogve, kakšni bi bili, skromno pripomnim. Inšpektorica ob tem očitno neumestnem "novinarskem izpadu" ostane resna in previdno tiho.

Kakorkoli, na Pokljuki, kjer so v septembru gobe dobesedno eksplodirale, sta inšpektorici iz Kranja na isti dan, 20. septembra, izrekli dve opozorili in izdali tri globe zaradi prekoračene količine nabranih gob. Vsi ti trije kršitelji so jih imeli v košarah po štiri kilograme. Česa? vprašam. "Jurčkov, seveda. Jurček je kralj gob," je z nasmeškom povedala inšpektorica.

Foto: M. Ha. gobe, nabiranje gob

Uredba o varstvu samoniklih gliv ter predpisi na področju gozdarstva in varstva gozdov so se v 20 letih spreminjali, višina globe iz Uredbe, ki je stopila v veljavo pred 20 leti, pa je ostala enako visoka. Tako Uredba določa, da posameznik lahko dnevno nabere do največ dva kilograma gob, ki morajo biti grobo očiščene že neposredno na rastišču. Pri nabiranju ne smemo uporabljati pripomočkov, ki bi lahko poškodovali rastišče ali podgobje. Za kršitve določb omenjene Uredbe  je zagrožena globa 208,65 evra.

Obstaja tudi Uredba o zavarovanih prosto živečih vrstah gliv (Uradni list RS, št. 58/11), ki je izdana na podlagi Zakona o ohranjanju narave. Predpisi, ki urejajo varstvo samoniklih gliv, so bili sprejeti z namenom ohranjanja biotske raznovrstnosti in naravnega ravnovesja.

Inšpektorji v gozdovih skoraj še pogosteje kot prekomerno nabiranje gob nadzirajo vožnjo z vozili na gozdnih cestah z določenim režimom uporabe. Za ta nadzor je pristojna le gozdarska inšpekcija, medtem ko nabiranje gob nadzirata tako gozdarska kot tudi okoljska inšpekcija.

Inšpektorica mag. Urška Ahačič Pogačnik je tudi 21. septembra skupaj z naravovarstvenimi nadzorniki Triglavskega narodnega parka (TNP) poostreno nadzorovala območje Pokljuke. "Prav nobenega avta ni bilo za zapornicami in nikogar nismo kaznovali zaradi napačnega parkiranja. Tudi to se mi zdi neverjeten dosežek. No, več težav je bilo, kot so me obvestili, na gozdnih cestah na Pohorju. Kazen v naravnem okolju znaša od 200 do 400 evrov."

Sami naši

Na opombo, da so tudi iz Javnega zavoda TNP prejšnji teden opozorili, da je v drugem varstvenem območju prepovedano nabiranje gob in da se o tem, kje potekajo meje območij, lahko poučimo s kartami, se je inšpektorica odzvala, da "nihče od gobarjev ne nosi zemljevida s seboj. Večina niti ne ve, kje je Zatrnik, kaj šele, da bi vedela, kje je druga cona ... Vedeti je tudi treba, da med tednom hodijo po gobe na Pokljuko predvsem starejši. Zanimivo je, da jih je večina iz osrednje Slovenije. V prejšnjih letih je veljalo, da so bili med gobarji v avgustu, ko v TNP tudi nastopi obdobje največje rasti gob, tudi tujci, zlasti Italijani. A letos gob v avgustu zaradi suše ni bilo in tudi nabiralcev iz tujine ne. In jih tudi zdaj ni. Sami naši so torej tu na Gorenjskem."

Z represijo se ne pride nikamor

"Mi smo tudi represivni organ in vemo, da se samo z represijo ne pride nikamor. Očitno se obnese, da razdajamo zloženke gozdnega bontona, ki sta jih pred leti pripravila naše ministrstvo in Zavod za gozdove Slovenije. Samo v teh dneh smo jih razdelili več kot 200," je poudarila inšpektorica.
Na malce provokativno vprašanje, ali je mogoče v prihodnjih dneh pričakovati podoben naval gobarjev še na Jezerskem in Jelovici, morda v tržiškem Jelendolu, okolici Kranja, ... s čimer smo inšpektorico želeli spodbuditi, da bi razkrila, kam jo bodo vodile poti, je odgovorila, da "inšpektorji niso neumni, kot so prepričani nekateri. Tudi mi spremljamo družbena omrežja in smo na forumih. Ja, Besnica je gobarski raj. A namigov oziroma poročil o kakšnem navalu od tam še ni. Jelovica pa je misteriozna. Tisti, ki ne poznajo terena in so slabši v orientaciji, se ji izogibajo. Jo pa seveda oblegajo domačini," je poudarila.

Vsi nekaj iščemo

Smo pa tudi na portalu Žurnalu24 v letošnji jeseni že večkrat poročali o akcijah zaradi izgubljenih in poškodovanih gobarjev. Na Pokljuki so 14.  septembra po prijavi sprožili iskalno akcijo, ker se gobar ob 12. uri ni  vrnil na določeno točko. Ker ga ni bilo tam niti do 16. ure, so ob 17. uri obvestili pristojne. Pri iskanju so, kot je na spletni strani  objavila Uprava RS za zaščito in reševanje, sodelovali prostovoljni gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Bohinjska Češnjica, Koprivnik, Gorjuše, gorski reševalci GRS Radovljica in vodniki z reševalnimi psi za iskanje pogrešanih oseb. Omenjeni so pregledali območje od Goreljeka proti Mrzlemu Studencu. Po eni uri, se pravi še pred nočjo, so pogrešanega izsledili nepoškodovanega, smo naslednji dan povzeli poročilo dogodkov iz Policijske uprave Kranj.
Pozneje se je, povsem neuradno, izvedelo, da so tega gobarja našli kar doma. Na toplem. In da je pač štopal ... Ta bohinjski trikotnik, prav zares, marsikoga popolnoma zmede!

Inšpektorica je zgodbo o izgubljenem komentirala na poseben način. "Vsi nekaj iščemo: gobarji iščejo gobe, gobarje iščejo reševalci, gasilci in policisti. In vi, novinarji, iščete zgodbe!" je sklenila pogovor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:36 28. September 2022.

    Požrešneži in uničevalci ostalih gob, ki jih ne poznajo, so letos prišli na svoj račun, bedniki, res. Kje je kontrola …

  • 08:19 28. September 2022.

    Najbolj je žalostno to, da gobe, ki jih "gobarji" ne poznajo enostavno zbrcajo ali pohodijo, obenem pa izropajo celotno količino …

  • 08:05 28. September 2022.

    hm, ne vem kaj išče ta inšpektorica ? mi ni jasno. sam sem se peljal po poti sredi pokljuke ( …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.