Sanjski svet Franca Beštra

Foto: Gorenjski muzej Kranj Franc Bešter, Gola ženska figura, sedeča na velikem stopalu: je majhna v primerjavi z glavo - eros je tu podrejen logosu, 2016, akril na platno.
Foto: Gorenjski muzej Kranj Franc Bešter, Gola ženska figura, sedeča na velikem stopalu: je majhna v primerjavi z glavo - eros je tu podrejen logosu, 2016, akril na platno.
Od jutri, 21. maja, je v Galeriji Prešernove hiše v Kranju (Prešernova ulica 7) na ogled retrospektivna razstava Metafizično slikarstvo, akademskega slikarja Franca Beštra. Kot so sporočili z Gorenjskega muzeja, se zelo plodovit ustvarjalec iz Kranja s pregledno razstavo po 30 letih ponovno samostojno predstavlja v njihovih prostorih.
Oglej si celoten članek

"Motivni svet kranjskega akademskega slikarja Franca Beštra temelji na spontanem odzivanju na govorico podzavesti in na prenašanju podob sanjskega, domišljijskega in nezavednega sveta v konkretne, slikarske oblike. Zato lahko oblikuje formalno sproščene kompozicije z velikopotezno vsebinsko neobremenjenostjo, ki je bila nekdaj lastna mojstrom fantastičnega, nadrealističnega in simboličnega slikarstva.

V nenavadnih ikonografskih interpretacijah in navidezno kaotičnih motivih se praviloma skriva globlje vsebinsko sporočilo," je ob razstavi o Beštrovem ustvarjanju zapisal muzejski svetovalec v Gorenjskem muzeju in likovni kritik ddr. Damir Globočnik.
 
Franc Bešter je bil rojen leta 1957 v Zgornji Besnici v Kranju, kjer živi in ustvarja tudi zdaj.

Po maturi na Gimnaziji Kranj se je vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Študij je po dveh letih opustil in se leta 1978 vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1983 diplomiral. Njegovi profesorji so bili Štefan Planinc, Janez Bernik in Gustav Gnamuš. Še istega leta je začel s poučevanjem likovne vzgoje na Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj.

V letih 1989–1999 je bil v svobodnem poklicu, v letih 1999–2004 je poučeval likovno umetnost na Gimnaziji Jesenice, od leta 2004 dalje pa ponovno deluje v svobodnem poklicu.

Priredil je okrog 50 samostojnih razstav, sodeloval na številnih skupinskih razstavah. Izdal je knjigi Nebeško kraljestvo in Potovanja zavesti, v katerih je tudi predstavil filozofijo svojega slikanja.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.