Gorenjska
359 ogledov

Sanjski svet Franca Beštra

Franc Bešter Gorenjski muzej Kranj Franc Bešter, Gola ženska figura, sedeča na velikem stopalu: je majhna v primerjavi z glavo - eros je tu podrejen logosu, 2016, akril na platno.
Od jutri, 21. maja, je v Galeriji Prešernove hiše v Kranju (Prešernova ulica 7) na ogled retrospektivna razstava Metafizično slikarstvo, akademskega slikarja Franca Beštra. Kot so sporočili z Gorenjskega muzeja, se zelo plodovit ustvarjalec iz Kranja s pregledno razstavo po 30 letih ponovno samostojno predstavlja v njihovih prostorih.

"Motivni svet kranjskega akademskega slikarja Franca Beštra temelji na spontanem odzivanju na govorico podzavesti in na prenašanju podob sanjskega, domišljijskega in nezavednega sveta v konkretne, slikarske oblike. Zato lahko oblikuje formalno sproščene kompozicije z velikopotezno vsebinsko neobremenjenostjo, ki je bila nekdaj lastna mojstrom fantastičnega, nadrealističnega in simboličnega slikarstva.

V nenavadnih ikonografskih interpretacijah in navidezno kaotičnih motivih se praviloma skriva globlje vsebinsko sporočilo," je ob razstavi o Beštrovem ustvarjanju zapisal muzejski svetovalec v Gorenjskem muzeju in likovni kritik ddr. Damir Globočnik.
 
Franc Bešter je bil rojen leta 1957 v Zgornji Besnici v Kranju, kjer živi in ustvarja tudi zdaj.

Po maturi na Gimnaziji Kranj se je vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Študij je po dveh letih opustil in se leta 1978 vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1983 diplomiral. Njegovi profesorji so bili Štefan Planinc, Janez Bernik in Gustav Gnamuš. Še istega leta je začel s poučevanjem likovne vzgoje na Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj.

V letih 1989–1999 je bil v svobodnem poklicu, v letih 1999–2004 je poučeval likovno umetnost na Gimnaziji Jesenice, od leta 2004 dalje pa ponovno deluje v svobodnem poklicu.

Priredil je okrog 50 samostojnih razstav, sodeloval na številnih skupinskih razstavah. Izdal je knjigi Nebeško kraljestvo in Potovanja zavesti, v katerih je tudi predstavil filozofijo svojega slikanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.