V Barceloni 5G strateško pomemben za turizem

Foto: Epa Huawei 5G
Informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) so vse bolj nepogrešljive v vsakodnevnem povezovanju ljudi, med seboj in z okolico, tako na osebni kot na poklicni ravni. Vstopajo v vse dejavnosti in prinašajo nove priložnosti.
Oglej si celoten članek

Prav tako bo prihajajoča 5G dala nov pospešek vsem panogam, tudi turizmu. Poslovni turisti se bodo tako lahko podali na potovanja in aktivnosti izvajali bolj učinkovito ter prilagojeno njihovim osebnim potrebam. Uživali bodo v celoviti podpori prek svojih 5G naprav, od prevoza, nastanitve, strank do razvedrila v virtualni obliki, z izboljšanimi vmesniki človek-stroj, ki vključujejo prevajanje, lokalizacijo in ponovno načrtovanje storitev.

Popotnikom bo 5G zagotovil novo potovalno izkušnjo, z oplemenitenjem znanja in poglobitvijo izkušnje na vsaki destinaciji v kulturnem, gastronomskem, nakupovalnem in zgodovinsko-umetniškem smislu.

Turističnim podjetjem pa bo 5G prinesla veliko boljše poznavanje strank, njihovih okusov, preferenc, interesov, običajev, razdelanih po interesnih skupinah in podrobno obdelanih (ob popolnem spoštovanju zasebnosti in anonimnosti). To je le nekaj področij, kjer bo 5G vplivala na turistično industrijo.

Odprto okolje za test 5G aplikacij

Nekatere turistične destinacije že preizkušajo možnosti, ki jih ponuja nova 5G tehnologija. Tako so se v Barceloni v znameniti Passeig de Gràcia v okviru Smart City Expo World Congress obiskovalci s pomočjo prepletene resničnosti potopili v znamenitosti, trgovine in ustanove, med njimi znamenite hiše La Pedrera in Casa Batllò, hotele Majestic in Monument, trgovine Mango in Orange ter turistične organizacije Katalonije in Barcelone. Na vsaki točki na poti so uporabniki lahko z očali za prepleteno resničnost dostopali do informacij, ki jih zanimajo, prek videoposnetkov, virtualnih ogledov ali katalogov izdelkov ter virtualno komunicirali in nakupovali.

Ta pilotni projekt je le prvi korak pri prilagajanju turističnih izkušenj novi digitalni resničnosti in novim napravam, kar bo povečalo možnosti poglobitve turistične izkušnje in ponudbe virtualnih vsebin tako za turiste kot prebivalce mesta. Promotor projekta je javno-zasebna iniciativa 5G Barcelona, katere cilj je promocija Barcelone in Katalonije kot inovativnega, odprtega okolja za testiranje, potrjevanje in uporabo tehnologij in aplikacij 5G v realnem okolju.

Po Barceloni z očali za prepleteno resničnost. Foto: 5G Barcelona

Kot je ob predstavitvi projekta dejal izvršni direktor 5G Barcelona Eduard Martín, bo "uporaba 5G v mestnih okoljih omogočila splošno uporabo aplikacij za virtualno resničnost, tehnologijo 360°, interneta stvari (IoT) in umetne inteligence (AI). Ponujal bo nova osebna poglobljena doživetja, tako turistom kot tudi širši javnosti. Glede na to, da je turizem ena izmed gonilnih sil Barcelone, je prizadevanje za hitro uvedbo 5G strateškega pomena za mesto."

Tudi šaolinski tempelj v kitajskem mestu Dengfeng so zaradi množice turistov, ki ga letno obišče, opremili s tehnologijo 5G, ki bo še obogatilo doživetje v templju. Je pa tudi v načrtu lokalnih oblasti, da bi s pomočjo 5G okrepili gospodarstvo in turizem. Sicer pa je 1500 let star tempelj prva religiozna ustanova na Kitajskem, ki se je digitalizirala, saj so že leta 1996 postavili svojo spletno stran, in ima množico sledilcev na kitajskih družbenih omrežjih.

Za razvoj podeželja in odročnejših krajev

Tehnologija 5G lahko pritegne turiste tudi na odročnejše, podeželske lokacije in spodbudi tamkajšnje gospodarstvo. Tako v Veliki Britaniji v okviru projekta 5GRIT, v katerega so povezana mala in srednje velika podjetja, univerze in lokalne oblasti, raziskujejo možnosti za uporabo 5G tehnologije na podeželju. Z delujočimi primeri aplikacij 5G tehnologije bi zmanjšali tehnološki razkorak med podeželjem in mesti. 5GRIT je eden od šestih projektov, ki so del milijardo funtov težke vladne zaveze, da bo Velika Britanija vodilna v povezljivosti s pospeševanjem uvajanja digitalne infrastrukture nove generacije in spodbujanjem novih poslovnih priložnosti s 5G.

Na področju turizma je v okviru projekta 5GRIT nastala mobilna aplikacija, opremljena z video in avdio vsebinami, ki uporabnikom zagotavljajo informacije o kulturni dediščini krajev na območju North Pennines AONB, ki je pod Unescovo zaščito. To vključuje vizualne in govorjene zgodbe, podrobnosti o lokalnih dogodkih in vodiče do lokalnih podjetij. Dodatno so razvili tudi tri AR/VR aplikacije, ki pripovedujejo virtualno zgodbo Alstona in okolice ter tamkajšnjih zgodovinskih osebnosti. Ena teh aplikacij je zgodba mlina High Mill, kjer se obiskovalec, lahko tudi s pomočjo očal za virtualno resničnost, sprehodi skozi stavbo, ki sicer ni odprta za obiskovalce in podoživi, kako se je mlin razvijal skozi stoletja. Prav zanimivo bi bilo tako podoživljati tudi zgodbe slovenskih mest, krajev, zgradb in osebnosti, ki v skrivajo marsikako zanimivost.

A te aplikacije brez močnega 5G omrežja ne morejo delovati. Nenthead Mines, Rudnik svinca in cinka, ki je deloval do šestdesetih let prejšnjega stoletja in slovi po svoji geologiji, je ena najpomembnejših zanimivosti na tem območju in vsak mesec sprejema več kot 200 ljudi pod zemljo in na površju. Projektna skupina 5GRIT je na streho znamenitosti namestila 5G anteno, ki zaradi močnega internetnega signala, muzeju in kavarni omogoča, da prvič lahko ponudijo plačila s karticami, piše NS Business.

V prihodnosti bodo v aplikaciji ponudili tudi že posnet ogled rudnika v več jezikih, saj imajo veliko obiskovalcev iz Nemčije in Nizozemske. Tak način vodenja po turističnih točkah je tudi manj škodljiv za artefakte in zahteva manj vzdrževanja, kar pomeni, da je cenejši, saj je treba vzdrževati le signal.

Prej so bile takšne turistične točke opremljene le z oznakami in letaki, ki so usmerjali in informirali obiskovalce. "Ko vidite, kaj vse je s 5G mogoče, spoznate veliko prednost, ki jo ima za organizacijo, kot je naša, ki jo vodimo večinoma prostovoljci, in še relativno dostopna je," je za NS Business povedal prostovoljec Peter Jackson, eden od igralcev v aplikaciji, ki obiskovalce preseli v 19. stoletje.

Vodilni ponudniki opreme za gradnjo mobilnih omrežji 5G so Huawei, Nokia, Ericsson in ZTE. Do danes je največ komercialnih pogodb (60) za gradnjo mobilnih omrežij pete generacije (5G) z vodilnimi svetovnimi operaterji sklenil prav kitajski telekomunikacijski gigant Huawei.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.