Zelena luč za Poslovno cono Hrastje

Foto: Peter Šalamon
Foto: Peter Šalamon
Mestni svet Mestne občine Kranj (MOK) je dokončno sprejel Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za Poslovno cono Hrastje.
Oglej si celoten članek

O vzpostavitvi poslovne cone se v Kranju govori že več kot 15 let. V igri je bilo sprva več možnih lokacij, a se je kot najbolj primerna izkazala prav v Hrastju, pri sedanji Agromehaniki. Na Območni obrtno podjetniški zbornici Kranj pravijo, da je pridobitev primerne poslovne cone dolgoletna želja in potreba kranjskih obrtnikov in podjetnikov, lokacija v Hrastju pa se je izkazala za najbolj ustrezno.

Na območju bo dobrih 18 hektarjev zemljišča namenjeno za proizvodno-poslovno dejavnost. MOK je že začela z odkupi zemljišč za novo cesto. Območje je razdeljeno na funkcionalne celote, ki se stopnjujejo od poudarjeno poslovne in trgovske dejavnosti do proizvodnih, skladiščnih in storitvenih dejavnosti.

Mestna občina Kranj je uspela pridobiti vsa pozitivna mnenja vseh nosilcev urejanja prostora od Elektro Gorenjska, Domplana, Komunale Kranj do NIJZ in odločitev ministrstva za okolje o sprejemljivosti vplivov na okolje. Gre za še en zelo pomemben korak, saj sprejeta prostorska podlaga pomeni možnost za pridobitev gradbenih dovoljenj tako za vso načrtovano infrastrukturo kot pozneje za objekte.

»Zdaj nas čaka pridobivanje ustrezne dokumentacije za gradbena dovoljenja. Zelo optimistično jaz računam, da bi z deli lahko začel že v letošnjem letu. Glede na kar precejšnje zanimanje investitorjev za to področje, vemo, da ima Kranj zelo dobro zaledje predvsem elektrotehnične industrije, pripravljamo nov OPN, ki ga bomo sprejeli konec prihodnjega leta, vnesli tudi širitev te cone za dodatnih 13 hektarov,« pravi kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

Največji zalogaj bo nova cesta

Samo sprejetje podrobnega prostorskega načrta za to območje bo imelo kar nekaj posledic. Med zahtevnejšimi je zagotovo izgradnja ceste ter njena priključitev na cesto Kranj-Šenčur in avtocesto. »Zdaj, ko je OPPN sprejet, pričakujem, da bom v naslednjih štirinajstih dnevih obiskal državno agencijo za ceste, da ponovno ugotovimo, kakšno je trenutno stanje. Odkupujemo pa že zemljišča za samo cesto do industrijske cone, imamo tudi že proste roke, da začnemo komunalno urejati to področje. Glede tega smo se že dogovorili tudi z občino Šenčur. Potrebna bo kar velika investicija v novo kanalizacijsko infrastrukturo, glede na to da je krak s Primskovega zelo obremenjen. Kanalizacijo pa bomo speljali na čistilno napravo v Kranju,« pojasnjuje župan Rakovec.

 

Svetniki pozdravili sprejem OPPN

Svojega veselja ob sprejetju odloka ni mogla skriti samostojna svetnica Andreja Kert, ki je že od začetka mandata pritiskala na občinsko upravo, da se postopek čim prej spelje do konca. »Najlepša hvala, da ste zadevo pripeljali tako daleč in res čestitke. Upam, da bomo še v tem mandatu začeli s konkretnimi koraki tudi na terenu.«

Da so svetniki v drugem branju sprejeli OPPN za Poslovno cono Hrastje veseli tudi svetnike SD. »Mislimo, da je to res velik dosežek, ker napori za novo poslovno cono v Kranju potekajo že kar nekaj let, formalno mislim, da zdaj že skoraj štiri leta.  Potrebno je bilo zelo veliko usklajevanj tako z okoliškimi občinami kot tudi z vsemi soglasodajalci. Te zadeve so bile kar naporne in so zahtevale kar nekaj klicev, da smo to pripeljali do konca. Po neuradnih informacijah je zanimanje za poslovno cono zelo veliko. Verjamemo, da bo cona v naslednjih dveh letih polno zapolnjena,« je povedal Janez Černe (SD).

Svetnik Bojan Homan (SDS) je prav tako izrazil svoje zadovoljstvo s sprejetjem odloka, a je ob tem izpostavil problematiko nekaterih črnih gradenj, predvsem na vrtičkih. Po njegovih besedah ti lahko vzniknejo tako rekoč čez noč, medtem ko je občina, ki je ubrala zakonsko pot, za sprejetje odloka potrebovala več let. »Pozivam občinsko upravo in vse inšpekcijske službe, da se ta svinjarija in vsi vrtički v Kranju v enem tednu podrejo. Če se že gremo vrtičke, je potrebno sprejeti OPN, ki je temu namenjen. Na sami njivi in njaboljših kmetijskih zemljiščih pa ne sme biti nič.« Kot je odgovoril vodja Urada za okolje in prostor Janez Ziherl, se na občini zavedajo te problematike, a imajo zvezane roke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.