10 živil za večjo odpornost

Foto: Žurnal24 Folna kislina je pravzaprav vitamin B9. Najdete ga v zeleni zelenjavi, cvetači, Foto: Shutterstock Čebula in česen Foto: Shutterstock smuti Foto: Shutterstock sardele Foto: Žurnal24 ingver Foto: Shutterstock jogurt Foto: Shutterstock maitake Foto: Žurnal24 grenivka Foto: Žurnal24 brokoli Foto: Žurnal24 bučna juha
Tudi okoli vas že vsi smrkajo in kašljajo? Če želite v jeseni uživati ter pretentati prehlad in gripo, obroke popestrite z živili, ki bodo varovala vaš imunski sistem. Jejte za večjo odpornost!
Oglej si celoten članek

Špinača. Vsebuje antioksidante, kalij, kalcij, magnezij, provitamin A, vitamine B, C in K, niacin in folno kislino. Nič ni narobe, če jo uživate v klasični, kuhani obliki, a še več vitaminov boste zaužili, če jo uživate surovo. Ste že pokusili solato z mlado špinačo?

Česen in čebula. Sta zelo močna spodbujevalca imunskega sistema, saj povečata učinkovitost nastajanja protiteles in spodbudita nastajanje belih krvničk, ki se bojujejo proti okužbam. Ste že pili čebulni čaj? Skuhajte si ga, če ste prehlajeni!

Kivi. Če si boste za zajtrk pripravili kivijev smuti, boste zaužili veliko vitamina C. Nekatere raziskave so pokazale, da ga je v kiviju celo več kot v citrusih. Poleg tega kivi vsebuje kalij in vlaknine.

Ribe. Za zdrav imunski sistem nutricionisti svetujejo, naj se na vašem krožniku vsaj dvakrat na teden znajdejo mastne morske ribe, kot so sardele, losos in skuša. Ker so bogate z maščobnimi kislinami omega-3, varujejo telo pred vnetji, virusi in bakterijami.

Ingver. Je eden izmed najmočnejših rastlinskih antioksidantov. Ima zelo močan protibakterijski učinek, krepi odpornost, pomaga premagati prehlade in blaži kašelj. Če ste prehlajeni, je ingverjev čaj nepogrešljiv.

Jogurt. Odpornost boste povečali tudi z rednim uživanjem jogurta. Dovolj je že lonček navadnega jogurta na dan. Aktivne bakterije, ki jih jogurt vsebuje, poskrbijo za zaščito želodca, spodbujajo pa tudi lažje vsrkavanje hranilnih snovi iz hrane v telo.

Gobe maitake. Gobice, ki prihajajo iz Japonske, vsebujejo veliko vitaminov B1, B2, C in D ter mineralov (železo, kalcij, magnezij, fosfor in natrij), ki krepijo imunski sitem. Če ste prehlajeni, pripravite juho z gobami maitake, česnom, ingverjem …

Grenivke. Veliko vitamina C vsebujejo tudi grenivke, zato se proti prehladu lahko spopadete tudi z njimi. Za zajtrk iz ene večje grenivke iztisnite sok in ga zmešajte s svežim pomarančnim sokom.

Brokoli. Če zase želite res le najboljše, jejte brokoli. Ta vsebuje veliko rudnin, kot so železo, kalcij, natrij, fosfor, cink in kalij, vitamine A, B, C in E ter folno kislino. Je poln antioksidantov, ki varujejo telo, preprečujejo pojav vnetij in kroničnih bolezni.

Buče. Vsebujejo veliko betakarotena, ki veča odpornost, pa tudi nekaj beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov. Če ste prehlajeni in nimate teka, je krepka bučna juha prava izbira.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.