130 let za Coco Chanel

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Pred 130 leti se je na današnji dan v francoskem mestecu Saumur rodila mati "male črne oblekice".
Oglej si celoten članek

Modna oblikovalka Coco Chanel je svetovno slavo dosegla leta 1920 s parfumom Chanel No. 5. Kariero je začela kot modistka, a je v ponudbo kmalu vključila tudi puloverje, jopiče in nabrana krila.

Leta 1918 je Chanelova na trgu prva ponudila damske pižame, v 20. letih pa pozornost vzbudila s sproščenimi kreacijami iz džersija, ki so ženske osvobodile tesnih strogih oblek, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Parfum še vedno med najbolj zaželenimi

Njen svetovno znani parfum Chanel No. 5 še danes ostaja klasična ženska dišava, leta 1926 pa je oblikovala tudi priljubljeno "malo črno obleko", elegantno zaveznico vsake ženske. V modo je kreatorka, ki je umrla 10. januarja 1971, kot okraske uvedla pozlačene gumbe, dolge ogrlice iz biserov in pentlje.

Chanelova je v zasebnem življenju prijateljevala s številnimi umetniki in slavnimi osebnostmi, kot so Pablo Picasso, Igor Stravinski in Jean Cocteau.

Leta 2009 sta bila o Coco Chanel posneta dva filma – Coco Chanel režiserke Anne Fontaine in Coco Chanel & Igor Stravinsky režiserja Jana Kounena.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.