Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

130 let za Coco Chanel

Coco Chanel Žurnal24 main
Pred 130 leti se je na današnji dan v francoskem mestecu Saumur rodila mati "male črne oblekice".

Modna oblikovalka Coco Chanel je svetovno slavo dosegla leta 1920 s parfumom Chanel No. 5. Kariero je začela kot modistka, a je v ponudbo kmalu vključila tudi puloverje, jopiče in nabrana krila.

Leta 1918 je Chanelova na trgu prva ponudila damske pižame, v 20. letih pa pozornost vzbudila s sproščenimi kreacijami iz džersija, ki so ženske osvobodile tesnih strogih oblek, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Parfum še vedno med najbolj zaželenimi

Njen svetovno znani parfum Chanel No. 5 še danes ostaja klasična ženska dišava, leta 1926 pa je oblikovala tudi priljubljeno "malo črno obleko", elegantno zaveznico vsake ženske. V modo je kreatorka, ki je umrla 10. januarja 1971, kot okraske uvedla pozlačene gumbe, dolge ogrlice iz biserov in pentlje.

Chanelova je v zasebnem življenju prijateljevala s številnimi umetniki in slavnimi osebnostmi, kot so Pablo Picasso, Igor Stravinski in Jean Cocteau.

Leta 2009 sta bila o Coco Chanel posneta dva filma – Coco Chanel režiserke Anne Fontaine in Coco Chanel & Igor Stravinsky režiserja Jana Kounena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.