15 let daljše življenje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mediteranska dieta oziroma način prehranjevanja ne zmanjšuje le tveganja za mnoge bolezni, ampak lahko krepko podaljša življenje, ugotavljajo nizozemski strokovnjaki. In poudarjajo, da je mediteranska dieta še posebej koristna za ženske.
Oglej si celoten članek

Na univerzi v Maastrichtu so končali približno desetletje dolgo raziskavo, v katero je bilo vključenih 120 tisoč ljudi, starih med 55 in 69 let. Strokovnjaki so prišli do zaključka, da lahko mediteranska dieta moškim življenje podaljša za osem let, ženskam pa za kar 15 let. Zelenjava, sadje, žitarice, stročnice, ribe, oreščki, olivno olje in malo vina ter recepti južne Italije, Grčije in nekaterih drugih delov Sredozemlja torej zmorejo veliko. Nizozemski raziskovalci so izsledke objavili v reviji American Journal of Clinical Nutrition.

Petnajst in osem

Številki osem in petnajst so strokovnjaki izračunali glede na več dejavnikov. Zanimali so jih prehrana, kajenje, uživanje alkohola, vadba in telesna teža. V skupini najbolj zdravih so se znašli posamezniki, ki so se prehranjevali v skladu z načeli mediteranske diete, niso kadili, imeli normalno telesno težo in se redno gibali – vse so torej počeli prav in prav po zaslugi mediteranskega načina prehranjevanja "premagali" posameznike, ki so prav tako živeli podobno zdravo, le da niso bili privrženci mediteranske diete. Piet van den Brandt z maastrichtske univerze je povedal: "Zelo malo raziskav po svetu je analiziralo povezanost različnih kombinacij dejavnikov načina življenja s smrtnostjo. Naša raziskava spet kaže, da zdrav način življenja vodi do pomembnih zdravstvenih koristi. Učinki mediteranske diete so bili bolj nazorni pri ženskah, ki se jim življenje lahko podaljša za petnajst let. Moškim pa nekoliko manj, za osem let, a tudi to ni malo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.