Magazin > Lepota & telo
15 ogledov

15 let daljše življenje

fige Shutterstock
Mediteranska dieta oziroma način prehranjevanja ne zmanjšuje le tveganja za mnoge bolezni, ampak lahko krepko podaljša življenje, ugotavljajo nizozemski strokovnjaki. In poudarjajo, da je mediteranska dieta še posebej koristna za ženske.

Na univerzi v Maastrichtu so končali približno desetletje dolgo raziskavo, v katero je bilo vključenih 120 tisoč ljudi, starih med 55 in 69 let. Strokovnjaki so prišli do zaključka, da lahko mediteranska dieta moškim življenje podaljša za osem let, ženskam pa za kar 15 let. Zelenjava, sadje, žitarice, stročnice, ribe, oreščki, olivno olje in malo vina ter recepti južne Italije, Grčije in nekaterih drugih delov Sredozemlja torej zmorejo veliko. Nizozemski raziskovalci so izsledke objavili v reviji American Journal of Clinical Nutrition.

Petnajst in osem

Številki osem in petnajst so strokovnjaki izračunali glede na več dejavnikov. Zanimali so jih prehrana, kajenje, uživanje alkohola, vadba in telesna teža. V skupini najbolj zdravih so se znašli posamezniki, ki so se prehranjevali v skladu z načeli mediteranske diete, niso kadili, imeli normalno telesno težo in se redno gibali – vse so torej počeli prav in prav po zaslugi mediteranskega načina prehranjevanja "premagali" posameznike, ki so prav tako živeli podobno zdravo, le da niso bili privrženci mediteranske diete. Piet van den Brandt z maastrichtske univerze je povedal: "Zelo malo raziskav po svetu je analiziralo povezanost različnih kombinacij dejavnikov načina življenja s smrtnostjo. Naša raziskava spet kaže, da zdrav način življenja vodi do pomembnih zdravstvenih koristi. Učinki mediteranske diete so bili bolj nazorni pri ženskah, ki se jim življenje lahko podaljša za petnajst let. Moškim pa nekoliko manj, za osem let, a tudi to ni malo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.