5 alergenov, na katere pazite pozimi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Z zimo se poslovijo alergeni, ki nam življenje grenijo pomladi in poleti, a to še ne pomeni, da izginejo tudi preostali alergeni.
Oglej si celoten članek

Pozimi se ljudje več zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer smo izpostavljeni alergenov, ki na nas prežijo v naših domovih. Simptomi zimskih alergij so precej podobni navadnemu prehladu, zaradi česar je to obdobje za alergike prav tako naporno. Na kaj je treba paziti?

Prah in pršice
Prah preži povsod. Najdemo ga v najmanjši špranji, zato je treba aktivno pristopiti k njegovemu odstranjevanju. Na vzmetnicah je smiselno uporabiti prevleke, ki preprečujejo nabiranje pršic in prahu. Posteljnino morate redno prati pri visokih temperaturah, zato da uničite vse pršice. Vse preproge posesajte vsaj dvakrat tedensko, po možnosti s sesalcem, ki ima HEPA filter. V prostore lahko namestite razvlaževalce zraka, ki preprečujejo nabiranje prahu. 

Plesen
Plesen odlično uspeva v vlažnih prostorih, kot so kleti in kopalnice. Najdete jo lahko pod preprogami, za tapetami, na zidu, lesu. Plesen je lahko vzrok za astmo in alergijski rinitis. Pomembno je, da v prostorih s plesnijo poskrbite, da se zmanjša odstotek vlage. Plesen morate zdrgniti s površine in jo nato temeljito posušiti. 

Živalski prhljaj in dlaka
Vse toplokrvne živali imajo na svojem telesu odmrle kožne celice. Pozimi ljubljenčki, ki jih imate v stanovanju, še več časa preživijo v stanovanjih, kar pomeni, da puščajo več dlake in odmrlih kožnoh celic. Zaradi tega lahko pride pri ljudeh do poslabšanja alergij. Pomembno je, da živali nimajo vstopa v spalne prostore in prostore, kjer se veliko zadržujete. Vsaj enkrat tedensko jih okopajte. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.