Magazin > Lepota & telo
211 ogledov

5 alergenov, na katere pazite pozimi

zivljenje 14.02.13. prehlad, smrkanje, robec, nahod, alergija, foto: shutterstoc Shutterstock
Z zimo se poslovijo alergeni, ki nam življenje grenijo pomladi in poleti, a to še ne pomeni, da izginejo tudi preostali alergeni.

Pozimi se ljudje več zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer smo izpostavljeni alergenov, ki na nas prežijo v naših domovih. Simptomi zimskih alergij so precej podobni navadnemu prehladu, zaradi česar je to obdobje za alergike prav tako naporno. Na kaj je treba paziti?

Prah in pršice
Prah preži povsod. Najdemo ga v najmanjši špranji, zato je treba aktivno pristopiti k njegovemu odstranjevanju. Na vzmetnicah je smiselno uporabiti prevleke, ki preprečujejo nabiranje pršic in prahu. Posteljnino morate redno prati pri visokih temperaturah, zato da uničite vse pršice. Vse preproge posesajte vsaj dvakrat tedensko, po možnosti s sesalcem, ki ima HEPA filter. V prostore lahko namestite razvlaževalce zraka, ki preprečujejo nabiranje prahu. 

Plesen
Plesen odlično uspeva v vlažnih prostorih, kot so kleti in kopalnice. Najdete jo lahko pod preprogami, za tapetami, na zidu, lesu. Plesen je lahko vzrok za astmo in alergijski rinitis. Pomembno je, da v prostorih s plesnijo poskrbite, da se zmanjša odstotek vlage. Plesen morate zdrgniti s površine in jo nato temeljito posušiti. 

Živalski prhljaj in dlaka
Vse toplokrvne živali imajo na svojem telesu odmrle kožne celice. Pozimi ljubljenčki, ki jih imate v stanovanju, še več časa preživijo v stanovanjih, kar pomeni, da puščajo več dlake in odmrlih kožnoh celic. Zaradi tega lahko pride pri ljudeh do poslabšanja alergij. Pomembno je, da živali nimajo vstopa v spalne prostore in prostore, kjer se veliko zadržujete. Vsaj enkrat tedensko jih okopajte. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.