7 novih na obzorju

Foto: Žurnal24 Spopadite se z zumbo! (Foto: Shutterstock)
Športna aktivnost ni samo zdrav način življenja in krepitev mišic, temveč tudi druženje, razvedrilo, sprostitev, prosti čas in balzam za dušo.
Oglej si celoten članek

Tokrat vam predstavljamo nove in malo manj poznane vadbe, med katerimi boste zagotovo našli kakšen nov športni izziv zase: za krepitev mišic ali timskega duha, vadba znotraj ali zunaj, sami ali v skupini, ob glasbi ali v tišini, v vodi ali na višini.

Poletite po vodi kot ptica
Vsi ljubitelji vodnih športov ste dobili novega. Kako pilotirate človeški hidrogliser? Noge postavite na ravno podlago, roke položite na ročaje in preprosto skačite gor in dol, vodni ptič (water bird) ali aquaskipper pa vas bo potisnil naprej. "Potrebnih je približno deset ur treninga, da se naučite tehnike in jo usvojite, nato pa vas čaka zelo dobra rekreacija in zabava na vodi," pravi Leonida Urleb iz Sten-commerce. Tisti, ki so ga že preizkusili, vam bodo znali povedati, da boste zagotovo zaposlili domala vse mišice na telesu. Za 12-kilogramsko napravo boste odšteli nekaj sto evrov.

Naprave so podobne tistim v notranjih fitnesih, a prilagojene za vadbo zunaj in vremenskim razmeram.

Fitnes na prostem
Iz leta v leto lahko zunaj opazujemo več tekačev v vseh letnih časih, saj je gibanje na prostem postalo eden izmed trendov, skoraj imidž. Zunanjim športom pa se je zdaj pridružila fitnes rekreacija. Vedno več mest po Sloveniji se odloča za postavitev zunanjih fitnes naprav, med drugim jih imajo v Ljubljani in Domžalah. Naprave so podobne tistim v notranjih fitnesih, a prilagojene za vadbo zunaj in vremenskim razmeram. Koncept tovrstne rekreacije je sicer doma na Kitajskem, njegova odločilna prednost pa je svež zrak, nad čimer so se pogosto pritoževali uporabniki fitnes centrov. Zdaj pa lahko na sprehodu mimogrede dvignete še kakšno utež ali okrepite trebušne mišice. Dušan Novak, Outdoor Fitness and Fun: "Z vadbo v naravi pripomoremo k boljši prekrvavitvi, večji koncentraciji kisika in energije ter konstantni telesni kondiciji." Na napravah se lahko zabavate tako mladi kot malo starejši, saj naprave niso namenjene le izklesanim mišičnjakom.

Foto: Žurnal24

Bossaball
Odbojka, nogomet, gimnastika in capoeira so združile moči in nastal je nov šport – bossaball. Če vam je ljuba odbojka na mivki, ste nogometni navdušenec, ljubitelj capoeire in hkrati radi pomigate na plesišču, boste nad novim športom naravnost navdušeni. Bossaball je igra z žogo. Zabavali in rekreirali se boste na igrišču, sestavljenem iz napihljivih delov in trampolinov na vsaki strani mreže. "Cilj igre je enak kot pri klasični odbojki. Igralci imajo na voljo do osem kontaktov, preden pošljejo žogo na nasprotnikovo polovico. Žogo lahko odbijajo z rokami (en dotik) ali drugimi deli telesa (dovoljena dva zaporedna kontakta). Medtem ko igralec na trampolinu skače, mu soigralci poskušajo pripraviti ustrezno podajo za izvedbo atraktivnega napadalnega udarca," razlaga Blaž Dolenc iz Bossaball Slovenija. Ljubitelji glasbe boste navdušeni nad sodnikom DJ-em, ki se imenuje samba referee, saj je po Dolenčevih besedah ta opremljen z DJ-setom, piščalko in mikrofonom ter sodi tekmo ter jo z glasbo povzdiguje na višjo raven.

Skike – rolkanje po nordijsko
"Ne samo, da je skikanje zabaven in dinamičen šport, ampak je tako kot tek na smučeh eden izmed najbolj intenzivnih aerobnih športov, saj pri izvajanju sodeluje več kot 90 odstotkov vseh mišic v telesu, gibanje samo pa je izjemno mehko in lahkotno ter neobremenjujoče za sklepe in kosti, predvsem kolena in hrbtenico, zato po njem pogosto posegajo športniki in rekreativci, ki imajo težave  s koleni ali hrbtenico," vadbo opisuje David Pelikan iz Skike kluba Slovenija. Opremo za nordijsko rolkanje sestavljajo skike rolka, palice, čelada ter ščitniki za kolena in komolce, zanjo pa boste odšteli od 300 do 400 evrov. Za vse tiste, ki bi radi postali vešči tega načina rolkanja ali pa nadgradili svoje znanje, Skike klub Slovenija organizira tečaje, Skike center Planica pa 14. in 15. maja 2010 organizira prvi strokovni skike seminar za športne pedagoge iz vse Slovenije.

TRX – Total Resistance eXericise
Skupinska vadba TRX je mešanica vzdržljivostnega treninga in vadbe moči, ki vas bo prisilila, da aktivirate vse mišice, zato naj bi pri tej vadbi porabili za 30 odstotkov več kalorij kot v fitnes centru. "Je vadba s popolnim odporom, kar pomeni popolno obremenitev celotnega telesa, ki jo vadeči sam uravnava med vadbo. Vadba odlično aktivira stabilizatorje trupa, proprioceptorje in vse mišične skupine," razlaga Marko Mrak iz Osebnitrener.com. TRX www.osebnitrener.com TEAM ima za zdaj edini organizirano vodeno skupinsko vadbo TRX-a. Cena skupinske mesečne vadbe je: trikrat na teden 80 evrov, dvakrat na teden 60 evrov in enkrat na teden 40 evrov.

Zumba
Temelji na načelu intervalnega treninga, ki kar najbolj poveča porabo kalorij, izgorevanje maščob in toniranje mišic. S krepilnimi vajami in plesnimi koraki ob latinskoameriških ritmih boste oblikovali in okrepili svoje telo. Zumba je primerna za vse plesne ljubitelje, ki za zabavo in vadbo ne potrebujete nekoga, ki bi vam stopal po nogah.

Foto: Žurnal24 Yamuna Body Rolling (YBR)
Hit, ki prihaja iz Amerike, je vadba raztezanja mišic. Ni joga in ni igranje z otroško napihljivo žogo, ampak mešanica obojega. Vadbo je razvila Yamuna Zake, ki si je med porodom poškodovala kolk in v iskanju okrevanja odkrila nov način vadbe. Vadba z žogo (živih barv) poveča gibljivost in oblikuje telo, obenem pa deluje tudi kot masaža. Doma pa se lahko poigrate z ravnotežno polžogo, ki jo že uporabljajo pri rehabilitaciji in aerobiki. Trening prilagodite svojim zmožnostim in željam, vaje pa pozitivno delujejo na ravnotežje, hrbtenico in moč.

Članek je bil objavljen v Zame, brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 7. maja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.