Američani se spogledujejo z dizlom

Foto: Žurnal24 Visoka cena nafte je dala misliti tudi potrošnim Američanom.
Evropa je že zdavnaj sprejela dizelske motorje, z vsemi slabostmi in prednostmi vred. Kot kaže, bo v bližnji prihodnosti tudi vse več Američanov zamenjalo svoje bencinske štirikolesnike z dizelskimi brati.
Oglej si celoten članek

Trije ameriški avtomobilski velikani, General Motors, Ford in Chrysler, bodo razširili svojo ponudbo dizelskih motorjev na domačem tržišču. Dizli bodo vgrajeni v velike pick-upe in podobna vozila, sčasoma pa naj bi pot našli tudi do "navadnih" štirikolesnikov. Trenutno so dizelski motorji v ZDA zastopani le 3,5-odstotno, v Evropi pa kar 50-odstotno. Analitiki predvidevajo, da bi moral že do leta 2015 odstotek dizelskih vozil v ZDA znašati 15 odstotkov, kar ni malo glede na časovni okvir.



Razlogov, zakaj je Amerika toliko časa obračala hrbet dizelskim motorjem, je veliko, med njimi je bilo precej nerazumljivih, a se bo, kot vse kaže, tudi to spremenilo. Največji sovražnik širitvi dizlov je mnenje javnosti, da gre za zelo umazane motorje. Ni je zadovoljil niti strog predpis o izpustih škodljivih plinov, na primer posebno strog zakon v Kaliforniji. Močnejša kampanja, nadaljnji napredek dizelske tehnologije, vratolomna rast cen goriv in podobno pa naj bi dalo misliti tudi ameriškim kupcem. Vseeno je prav dizelska tehnologija danes tista, ki lahko v primerjavi z nekoliko cenejšimi bencinskimi motorji zmanjša porabo za 20 do 40 odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.