Magazin
20 ogledov

Američani se spogledujejo z dizlom

Visoka cena nafte je dala misliti tudi potrošnim Američanom. Žurnal24 main
Evropa je že zdavnaj sprejela dizelske motorje, z vsemi slabostmi in prednostmi vred. Kot kaže, bo v bližnji prihodnosti tudi vse več Američanov zamenjalo svoje bencinske štirikolesnike z dizelskimi brati.

Trije ameriški avtomobilski velikani, General Motors, Ford in Chrysler, bodo razširili svojo ponudbo dizelskih motorjev na domačem tržišču. Dizli bodo vgrajeni v velike pick-upe in podobna vozila, sčasoma pa naj bi pot našli tudi do "navadnih" štirikolesnikov. Trenutno so dizelski motorji v ZDA zastopani le 3,5-odstotno, v Evropi pa kar 50-odstotno. Analitiki predvidevajo, da bi moral že do leta 2015 odstotek dizelskih vozil v ZDA znašati 15 odstotkov, kar ni malo glede na časovni okvir.



Razlogov, zakaj je Amerika toliko časa obračala hrbet dizelskim motorjem, je veliko, med njimi je bilo precej nerazumljivih, a se bo, kot vse kaže, tudi to spremenilo. Največji sovražnik širitvi dizlov je mnenje javnosti, da gre za zelo umazane motorje. Ni je zadovoljil niti strog predpis o izpustih škodljivih plinov, na primer posebno strog zakon v Kaliforniji. Močnejša kampanja, nadaljnji napredek dizelske tehnologije, vratolomna rast cen goriv in podobno pa naj bi dalo misliti tudi ameriškim kupcem. Vseeno je prav dizelska tehnologija danes tista, ki lahko v primerjavi z nekoliko cenejšimi bencinskimi motorji zmanjša porabo za 20 do 40 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.