Aparat za vodo je nevaren

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hladilni aparat za vodo je najpogostejše gojišče bakterij v naši kuhinji.
Oglej si celoten članek

Povprečni aparat za vodo, umeščen v hladilnik, po podatkih organizacije za javno zdravje skriva kar lepo število potencialno nevarnih bakterij. 

Nacionalna sanitarna fundacija v Michiganu je izvedla raziskavo, v sklopu katere so primerjali vzorce brisov 20 domov, da bi našli najpogostejša zbirališča bakterij. Rezultati razkrivajo, da je večina vgradnih enot v stanovanjih prekrita z različnimi plesnimi in bakterijami. 

Kuhinjske bakterije ogrožajo zdravje

Najpogostejši magnet za bakterije v naših stanovanjih so še odpirači za konzerve, kuhalnice, stojala za nože, predali za zelenjavo, zamrzovalnik in kuhinjski mešalniki, ki jih je izjemno težko očistiti in zato postopoma postanejo oblepljeni z ostanki hrane. Vsi omenjeni pripomočki so bili pozitivni na testu prisotnosti plesni, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroči alergijsko reakcijo ali pa se razvije v bolezni dihal. Na pripomočkih so našli tudi sledi E. coli, salmonele in listerije, ki lahko povzročijo diarejo, vročino in v skrajnem primeru tudi smrt.

"Naš namen ni prestrašiti ljudi, ampak zagotoviti vpogled v najboljše načine za zmanjšanje širjenja bolezni, ki se prenašajo s hrano," je povedala vodja mednarodne študije o bakterijah Lisa Yakas

Yakasova ob tem priporoča redno čiščenje vseh površin in pripomočkov, kar naj bi preprečilo povečanje bakterij v naših prostorih. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.