Magazin
46 ogledov

Aparat za vodo je nevaren

voda hladilnik Shutterstock
Hladilni aparat za vodo je najpogostejše gojišče bakterij v naši kuhinji.

Povprečni aparat za vodo, umeščen v hladilnik, po podatkih organizacije za javno zdravje skriva kar lepo število potencialno nevarnih bakterij. 

Nacionalna sanitarna fundacija v Michiganu je izvedla raziskavo, v sklopu katere so primerjali vzorce brisov 20 domov, da bi našli najpogostejša zbirališča bakterij. Rezultati razkrivajo, da je večina vgradnih enot v stanovanjih prekrita z različnimi plesnimi in bakterijami. 

Kuhinjske bakterije ogrožajo zdravje

Najpogostejši magnet za bakterije v naših stanovanjih so še odpirači za konzerve, kuhalnice, stojala za nože, predali za zelenjavo, zamrzovalnik in kuhinjski mešalniki, ki jih je izjemno težko očistiti in zato postopoma postanejo oblepljeni z ostanki hrane. Vsi omenjeni pripomočki so bili pozitivni na testu prisotnosti plesni, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroči alergijsko reakcijo ali pa se razvije v bolezni dihal. Na pripomočkih so našli tudi sledi E. coli, salmonele in listerije, ki lahko povzročijo diarejo, vročino in v skrajnem primeru tudi smrt.

"Naš namen ni prestrašiti ljudi, ampak zagotoviti vpogled v najboljše načine za zmanjšanje širjenja bolezni, ki se prenašajo s hrano," je povedala vodja mednarodne študije o bakterijah Lisa Yakas

Yakasova ob tem priporoča redno čiščenje vseh površin in pripomočkov, kar naj bi preprečilo povečanje bakterij v naših prostorih. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.