Avstralci v potne liste dodali spol "x"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V avstralskih potnih listih so odslej tri možnosti spola – moški, ženski in nedoločen. Avstralska vlada želi s tem ukrepom zmanjšati diskriminacijo transseksualcev.
Oglej si celoten članek

Transseksualci in ljudje, ki niso prepričani, katerega spola so, se bodo lahko odločili za oznako "x" pri spolu v potnem listu. Njihovo odločitev bo sicer moral potrditi tudi zdravnik. Doslej sta bila v potnem listu možna le moški in ženski spol, posameznik pa ni mogel spremeniti oznake v potnem listu brez kirurške spremembe spola.

Senatorka Louise Pratt – njen partner se je rodil kot ženska, zdaj pa se identificira kot moški – je dejala, da je ukrep velik napredek za potnike, ki jih zaslišujejo na letališčih, ker njihov videz ne ustreza oznaki spola. Zunanji minister Kevin Rudd pa je dejal, da nove smernice odpravljajo diskriminacijo na podlagi spolne identitete in spolne usmerjenosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.