Magazin > Bizarno
29 ogledov

Avstralci v potne liste dodali spol "x"

potni list Shutterstock
V avstralskih potnih listih so odslej tri možnosti spola – moški, ženski in nedoločen. Avstralska vlada želi s tem ukrepom zmanjšati diskriminacijo transseksualcev.

Transseksualci in ljudje, ki niso prepričani, katerega spola so, se bodo lahko odločili za oznako "x" pri spolu v potnem listu. Njihovo odločitev bo sicer moral potrditi tudi zdravnik. Doslej sta bila v potnem listu možna le moški in ženski spol, posameznik pa ni mogel spremeniti oznake v potnem listu brez kirurške spremembe spola.

Senatorka Louise Pratt – njen partner se je rodil kot ženska, zdaj pa se identificira kot moški – je dejala, da je ukrep velik napredek za potnike, ki jih zaslišujejo na letališčih, ker njihov videz ne ustreza oznaki spola. Zunanji minister Kevin Rudd pa je dejal, da nove smernice odpravljajo diskriminacijo na podlagi spolne identitete in spolne usmerjenosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.