Axl ni dovolj finsko ime

Foto: Žurnal24 Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je Finski naložilo 1970 evro
Finska je pristala na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, ker ni pustila vpisati imena Axl v rojstni list nekega dečka.
Oglej si celoten članek

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je obsodilo Finsko, ker v rojstni list nekega dečka niso želeli vpisati imena Axl. Finska je zavrnila zahtevo Mike in Jaane Johanssona, ki sta želela svojega leta 1999 rojenega sina v dokumente vpisati pod imenom Axl Mick.

Po mnenju Finske naj ime Axl ne bi bilo v skladu z zakonom o nacionalni praksi pri uporabi imen. Dečkovi starši so poudarjali, da gre za ime, ki je pogosto na Danskem, Norveškem, v ZDA in Avstraliji. Doma sta še pred odhodom v Strasbourg izčrpala vse druge pravne možnosti.

Sodniki v Strasbourgu so presodili, da ime Axl ni niti smešno niti čudno, obenem pa je izgovorljivo v finščini. To nordijsko državo so tako obsodili zaradi kršitve pravice do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja ter ji naložili 1970 evrov stroškov tožnikov. Sodišče je obenem navedlo, da so bili v času rojstva sina Johanssonovih na Finskem glede na popis prebivalstva že trije Axli, po tem pa sta to ime dobila še dva otroka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.