Magazin > Bizarno
2 ogledov

Axl ni dovolj finsko ime

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je Finski naložilo 1970 evro Žurnal24 main
Finska je pristala na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, ker ni pustila vpisati imena Axl v rojstni list nekega dečka.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je obsodilo Finsko, ker v rojstni list nekega dečka niso želeli vpisati imena Axl. Finska je zavrnila zahtevo Mike in Jaane Johanssona, ki sta želela svojega leta 1999 rojenega sina v dokumente vpisati pod imenom Axl Mick.

Po mnenju Finske naj ime Axl ne bi bilo v skladu z zakonom o nacionalni praksi pri uporabi imen. Dečkovi starši so poudarjali, da gre za ime, ki je pogosto na Danskem, Norveškem, v ZDA in Avstraliji. Doma sta še pred odhodom v Strasbourg izčrpala vse druge pravne možnosti.

Sodniki v Strasbourgu so presodili, da ime Axl ni niti smešno niti čudno, obenem pa je izgovorljivo v finščini. To nordijsko državo so tako obsodili zaradi kršitve pravice do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja ter ji naložili 1970 evrov stroškov tožnikov. Sodišče je obenem navedlo, da so bili v času rojstva sina Johanssonovih na Finskem glede na popis prebivalstva že trije Axli, po tem pa sta to ime dobila še dva otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.