Brez stresa med šolske klopi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Začetek pouka v življenje šolarjev vnaša tudi napetost in skrbi.
Oglej si celoten članek

Veliko otrok se začetka šole veseli, saj bodo znova videli svoje sošolce, a nemalo je tudi takih, ki šolskega praga raje ne bi prestopili. Razlog za to se lahko skriva v slabih odnosih z vrstniki, neuspehu pri učenju ali morda kje drugje – dejstvo je, da je šola lahko velik stresni dejavnik.

Šola je vsekakor stresna; s svojim načinom delovanja in zahtevami mladostnikom prinaša obveznosti, ki jih lahko spravljajo v stresne situacije. Zato je pomembno delovati v smeri zmanjševanja s šolo povezanega stresa,” pravi Helena Jeriček Klanšček z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Prav zato je pomembno, da otroka pripravite na spopadanje s šolskimi težavami in se tega z njimi naučite tudi družinsko. Prav starši lahko namreč šolski stres ublažijo ali pa ga – nasprotno – še povečajo.

Ne pritiskajte nanje

Številna pričakovanja (ali kar zahteve) staršev o odličnem uspehu v šoli in pri obšolskih dejavnostih pritiske pogosto le še povečajo, pojasnjujejo na IVZ. Najbrž si tudi otrok želi, da bi bil v šoli uspešen; neprestano opominjanje staršev na to pa lahko prinese rezultate, ki so ravno nasprotni od želenih.

Težave rešujte sproti

Opazovanje otroka je sicer pomembno, a najpomembnejši je pogovor. “Ključno je, da se o doživljanju mladostnikov pogovarjate, preverjate njihovo razumevanje in sproti rešujete morebitne stiske,” poudarjajo na IVZ. Bodite otroku vedno na voljo za pogovor.

Na voljo brezplačne brošure o stresu

Na IVZ so za to priložnost pripravili nekaj brošur, ki obravnavajo problematiko stresa in medsebojnih odnosov v šoli, ter zloženko Slovenija gre v šolo. Priporočila so osnovana na izsledkih slovenske raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem okolju in namenjena staršem, učiteljem pa tudi otrokom in mladostnikom. Brošure so dostopne na spletni strani Ivz.si, prenesete pa si jih lahko brezplačno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 05:38 3. September 2012.

    Brezplačna brošura??? Kaj pa brezplačna šola, o kateri tako radi govorimo, čeprav bi bila debata o tovrstni brezplačnosti zelo zanimiva, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.