Magazin
29 ogledov

Brez stresa med šolske klopi

šolarka Shutterstock
Začetek pouka v življenje šolarjev vnaša tudi napetost in skrbi.

Veliko otrok se začetka šole veseli, saj bodo znova videli svoje sošolce, a nemalo je tudi takih, ki šolskega praga raje ne bi prestopili. Razlog za to se lahko skriva v slabih odnosih z vrstniki, neuspehu pri učenju ali morda kje drugje – dejstvo je, da je šola lahko velik stresni dejavnik.

Šola je vsekakor stresna; s svojim načinom delovanja in zahtevami mladostnikom prinaša obveznosti, ki jih lahko spravljajo v stresne situacije. Zato je pomembno delovati v smeri zmanjševanja s šolo povezanega stresa,” pravi Helena Jeriček Klanšček z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Prav zato je pomembno, da otroka pripravite na spopadanje s šolskimi težavami in se tega z njimi naučite tudi družinsko. Prav starši lahko namreč šolski stres ublažijo ali pa ga – nasprotno – še povečajo.

Ne pritiskajte nanje

Številna pričakovanja (ali kar zahteve) staršev o odličnem uspehu v šoli in pri obšolskih dejavnostih pritiske pogosto le še povečajo, pojasnjujejo na IVZ. Najbrž si tudi otrok želi, da bi bil v šoli uspešen; neprestano opominjanje staršev na to pa lahko prinese rezultate, ki so ravno nasprotni od želenih.

Težave rešujte sproti

Opazovanje otroka je sicer pomembno, a najpomembnejši je pogovor. “Ključno je, da se o doživljanju mladostnikov pogovarjate, preverjate njihovo razumevanje in sproti rešujete morebitne stiske,” poudarjajo na IVZ. Bodite otroku vedno na voljo za pogovor.

Na voljo brezplačne brošure o stresu

Na IVZ so za to priložnost pripravili nekaj brošur, ki obravnavajo problematiko stresa in medsebojnih odnosov v šoli, ter zloženko Slovenija gre v šolo. Priporočila so osnovana na izsledkih slovenske raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem okolju in namenjena staršem, učiteljem pa tudi otrokom in mladostnikom. Brošure so dostopne na spletni strani Ivz.si, prenesete pa si jih lahko brezplačno.

Komentarjev 1
  • Zwontschek 05:38 03.september 2012.

    Brezplačna brošura??? Kaj pa brezplačna šola, o kateri tako radi govorimo, čeprav bi bila debata o tovrstni brezplačnosti zelo zanimiva, mar ne?