Magazin
27 ogledov

Premalo rib, preveč slaščic

otrok zajtrk hrana Shutterstock
Česar s prehrano ne dobi v šoli, mu na krožniku ponudite doma.

Prehrana v šolah je dobra, vendar kljub temu še daleč od popolne, menijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). V šolskem letu 2011/12 so namreč med 82 naključno izbranimi osnovnimi šolami opravili pregled prehranske kakovosti šolskih jedilnikov za kosila. Odstotek nadpovprečno ocenjenih jedilnikov je v primerjavi z lani.

Več polnozrnatih izdelkov

V šolskih kosilih sta dobro zastopana sadje in zelenjava, veliko manj pa polnozrnati izdelki, kaše in ribe. Še vedno je na jedilniku preveč pekovskih in slaščičarskih izdelkov z višjo vsebnostjo maščob in/ali sladkorjev, na srečo pa je vse manj ocvrtih izdelkov, ki so v samem vrhu po škodljivosti za zdravje. Tudi pri pijačah, ki spremljajo kosilo, je še veliko možnosti za izboljšanje, saj so otrokom le redko ponujeni stoodstotni naravni sokovi ali nesladkan čaj oziroma voda.

Prilagodite jedilnik

V letošnjem poročilu IVZ navaja, da je lahko dobro načrtovana in organizirana šolska prehrana učinkovit način uravnoteženja z nepravilno družinsko prehrano. Na srečo pa obenem velja tudi obratno in otroku lahko doma zagotovite živila in hranila, ki mu jih v šoli pri malici ali kosilu ni uspelo dobiti. Poskrbite torej, da bo otrok pri obrokih, ki jih uživa doma, zaužil več rib, polnozrnatih izdelkov in zdravih pijač, seveda pa na jedilniku ne smeta manjkati niti zelenjava in sadje.

Ponudite več kalorij za zajtrk

Poročilo IVZ je tudi pokazalo, da so kosila premalo energijsko bogata, saj v povprečju vsebujejo 578,6 kilokalorije (kcal), priporočilo za starostno skupino od 10 do 12 let pa je od 805 do 920 kcal. Na IVZ zato svetujejo, da energijski primanjkljaj nadomestite z bogatejšim, obilnejšim zajtrkom
oziroma kakovostno in energijsko malico, ki pa naj bo vsaj dve uri pred kosilom. Pomembno je, da otrok energije ne dobi iz enostavnih sladkorjev in ogljikovih hidratov, temveč da mu zagotovite kakovosten zdrav obrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.