Čas spanja izjemno pomemben

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Pozno nočne ure, ki si jih omislimo za odhod v posteljo, imajo lahko resne posledice za naše zdravje. Pa čeprav se nato naspimo v jutranjih urah …
Oglej si celoten članek

Čas odhoda v posteljo je pomembnejši, kot je bilo sprva mišljeno, saj brez dvoma vpliva na našo kakovost spanca. V eksperimentu so preučevali, kako menjava habitualnega spalnega cikla 'spanje-bujenje' vpliva na miši. Pri slednjih se je takrat pokazala slabša kakovost spanja, kljub zadostni količini le-tega. Tovrstna menjava je imela moteč vpliv tudi na njihov imunski sistem, saj je vodila v večjo dojemljivost za bolezni, kaže nedavno izvedena raziskava, objavljena v reviji Brain, Behavior and Immunity.

Omenjeno študijo vsekakor lahko apliciramo na moderno družbo, v kateri podaljševanje hektičnega delavnika in sevanje računalniških ekranov dolgo v noč v veliki meri motita spalni cikel. Eruptivni odzivi imunskega sistema miši pri njihovem spremenjenem spalnem ciklu so tako brez dvoma  zanimivi za nadaljnjo obravnavo. Indicirajo namreč, da imajo motnje v spalnem ciklu lahko mnogovrstne posledice za zdravje v katerem koli organizmu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:22 7. September 2015.

    Članek mogoče ni kaj prida, zase pa vem, da če ne grem dovolj zgodaj spat, se naspal ne bom, tudi …

  • 23:13 5. September 2015.

    Ta članek pa je tako zanič preveden/spisan, da je skoraj neverjetno, da je sploh objavljen. To je vrhunski primer neumnosti. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.