Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Čas spanja izjemno pomemben

Spanec Profimedias
Pozno nočne ure, ki si jih omislimo za odhod v posteljo, imajo lahko resne posledice za naše zdravje. Pa čeprav se nato naspimo v jutranjih urah …

Čas odhoda v posteljo je pomembnejši, kot je bilo sprva mišljeno, saj brez dvoma vpliva na našo kakovost spanca. V eksperimentu so preučevali, kako menjava habitualnega spalnega cikla 'spanje-bujenje' vpliva na miši. Pri slednjih se je takrat pokazala slabša kakovost spanja, kljub zadostni količini le-tega. Tovrstna menjava je imela moteč vpliv tudi na njihov imunski sistem, saj je vodila v večjo dojemljivost za bolezni, kaže nedavno izvedena raziskava, objavljena v reviji Brain, Behavior and Immunity.

Omenjeno študijo vsekakor lahko apliciramo na moderno družbo, v kateri podaljševanje hektičnega delavnika in sevanje računalniških ekranov dolgo v noč v veliki meri motita spalni cikel. Eruptivni odzivi imunskega sistema miši pri njihovem spremenjenem spalnem ciklu so tako brez dvoma  zanimivi za nadaljnjo obravnavo. Indicirajo namreč, da imajo motnje v spalnem ciklu lahko mnogovrstne posledice za zdravje v katerem koli organizmu.

Komentarjev 2
  • Pepe007 11:22 07.september 2015.

    Članek mogoče ni kaj prida, zase pa vem, da če ne grem dovolj zgodaj spat, se naspal ne bom, tudi če bi imel ves naslednji dan na voljo za poležavanje. V tej luči mi je nerazumljivo, da obstajajo povsem ...prikaži več navadne proizvodnje, kjer je tretja izmena standard, kljub temu da ne gre za denimo kake peči, ki se ne smejo ohladiti ali kratkotrajni porast naročil, ki jih je treba izpolniti. Zaenkrat so stroji še več vredni od človeškega življenja.

  • puksicd 23:13 05.september 2015.

    Ta članek pa je tako zanič preveden/spisan, da je skoraj neverjetno, da je sploh objavljen. To je vrhunski primer neumnosti. Katastrofa. Ocena: (nzd.) 1.