Cepi se premalo starejših

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ne čakajte, da bližnji zboli, saj bo takrat za zaščito najbrž že prepozno.
Oglej si celoten članek

Pri nas se proti gripi vsako leto cepi okrog 160 tisoč ljudi, od tega okrog 80 tisoč starejših od 65 let, kažejo podatki inštituta za varovanje zdravja (IVZ). To je približno 20 odstotkov vseh ljudi v tej starostni skupini, kar je občutno premalo, saj je zanje cepljenje zelo priporočljivo. Ta številka je namreč v številnih drugih državah Evropske unije precej višja, tudi do 75 odstotkov. Višji odstotek cepljenih seveda pomeni tudi počasnejše širjenje gripe, zato na IVZ pozivajo k cepljenju.

Za odrasle dovolj odmerek

Za en odmerek cepiva bodo samoplačniki odšteli 12 evrov, starejši od 65 let in bolniki s kroničnim obolenjem, ki je opredeljeno z letnim programom imunoprofilakse in kemoprofilakse, pa le sedem evrov (preostalo krije zavod za zdravstveno zavarovanje). Za zaščito je dovolj en odmerek cepiva, le otroci, mlajši od devet let, praviloma potrebujejo dva odmerka v razmiku enega meseca.

Cepite se lahko v zdravstvenih domovih, zasebnih ambulantah, na območnih zavodih za zdravstveno varstvo in v domovih za starejše.

Zdaj je pravi čas

Ker se pri nas gripa običajno pojavlja od decembra do februarja, je najprimernejši čas za cepljenje oktobra in novembra,” svetujejo na IVZ. Tako boste zimo pričakali pripravljeni.

Učinek dva tedna po cepljenju

Odločitev za zgodnje cepljenje je smotrna iz več razlogov. “Zaščitna protitelesa se pojavijo šele v dveh tednih po cepljenju, zaščita pa nato traja običajno nekaj mesecev,” pojasnjuje Veronika Učakar z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Odlašanje s cepljenjem do trenutka, ko zboli nekdo od vaših bližnjih, je zato nespametno, saj se boste virusa nalezli bistveno prej, kot bo začela delovati zaščita. Cepljenje je sicer možno skozi vso sezono, dokler pri nas kroži virus gripe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.