Magazin > Lepota & telo
7 ogledov

Cepi se premalo starejših

cepljenje, injekcija Žurnal24 main
Ne čakajte, da bližnji zboli, saj bo takrat za zaščito najbrž že prepozno.

Pri nas se proti gripi vsako leto cepi okrog 160 tisoč ljudi, od tega okrog 80 tisoč starejših od 65 let, kažejo podatki inštituta za varovanje zdravja (IVZ). To je približno 20 odstotkov vseh ljudi v tej starostni skupini, kar je občutno premalo, saj je zanje cepljenje zelo priporočljivo. Ta številka je namreč v številnih drugih državah Evropske unije precej višja, tudi do 75 odstotkov. Višji odstotek cepljenih seveda pomeni tudi počasnejše širjenje gripe, zato na IVZ pozivajo k cepljenju.

Za odrasle dovolj odmerek

Za en odmerek cepiva bodo samoplačniki odšteli 12 evrov, starejši od 65 let in bolniki s kroničnim obolenjem, ki je opredeljeno z letnim programom imunoprofilakse in kemoprofilakse, pa le sedem evrov (preostalo krije zavod za zdravstveno zavarovanje). Za zaščito je dovolj en odmerek cepiva, le otroci, mlajši od devet let, praviloma potrebujejo dva odmerka v razmiku enega meseca.

Cepite se lahko v zdravstvenih domovih, zasebnih ambulantah, na območnih zavodih za zdravstveno varstvo in v domovih za starejše.

Zdaj je pravi čas

Ker se pri nas gripa običajno pojavlja od decembra do februarja, je najprimernejši čas za cepljenje oktobra in novembra,” svetujejo na IVZ. Tako boste zimo pričakali pripravljeni.

Učinek dva tedna po cepljenju

Odločitev za zgodnje cepljenje je smotrna iz več razlogov. “Zaščitna protitelesa se pojavijo šele v dveh tednih po cepljenju, zaščita pa nato traja običajno nekaj mesecev,” pojasnjuje Veronika Učakar z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Odlašanje s cepljenjem do trenutka, ko zboli nekdo od vaših bližnjih, je zato nespametno, saj se boste virusa nalezli bistveno prej, kot bo začela delovati zaščita. Cepljenje je sicer možno skozi vso sezono, dokler pri nas kroži virus gripe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.