Cezar mora umreti v zaporu

Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor
V Kinodvor z današnjo premiero ob 21. uri na redni spored prihaja z zlatim medvedom nagrajen film Cezar mora umreti (Cesare deve morire).
Oglej si celoten članek

Filmska ustvarjalca Paolo in Vittorio Taviani sta pol leta preživela z zaporniki na strogo varovanem oddelku rimske jetnišnice Rebibbia in snemala njihove priprave na uprizoritev Shakespearove tragedije Julij Cezar. Premierni nastop se konča z bučnim in ganljivim aplavzom. Ko luči ugasnejo in se igralci spet znajdejo vsak v svoji tesni sobici, eden izmed njih pove: "Odkar sem odkril umetnost, je ta celica postala zapor."

V univerzalnem jeziku Shakespearovega besedila, v katerem se prepletajo teme prijateljstva, izdajstva, oblasti in nasilja, se zaporniki soočijo z lastno preteklostjo, stiskami in upi. V filmu, ki je narejen kot dokumentarna drama in je bil posnet v strogo varovanem delu znanega rimskega zapora, skupina obsojencev pripravlja uprizoritev Shakespearove tragedije Julij Cezar.

Pekel v zaporu

Idejo za film sta brata dobila po ogledu gledališke uprizoritve Dantejevega Pekla v rimskem zaporu Rebibbia. V predstavi so nastopili zaporniki, v glavnem člani različnih zločinskih organizacij, kot sta mafija in Camorra, v večini primerov obsojeni na dosmrtno ječo. Režiral jo je Fabio Cavalli, igralec in režiser, ki je velik del svojega življenja posvetil gledališki umetnosti v zaporih, in po zaslugi katerega je gledališče Rebibbia postalo cenjena ustanova, ki danes privablja številne obiskovalce.

Film, ki sta ga režiserja posnela v tesnem sodelovanju s Cavallijem, je bil v celoti posnet v strogo varovanem oddelku tega zapora. Vsi igralci, ki jih vidimo v filmu, so (ali so nedavno bili) kaznjenci tega oddelka. Salvatore Striano, ki nastopi v vlogi Bruta, je v zaporu preživel šest let in deset mesecev. Za zidovi Rebibbie se je pod mentorstvom Cavallija začela njegova igralska kariera. Po izpustitvi iz ječe je svoj filmski debi doživel v Gomorri Mattea Garroneja, nato pa sodeloval v filmih Abela Ferrare, Marca Risija, Stefana Incertija in v različnih televizijskih serijah. Za svoj nastop v filmu bratov Taviani se je Striano, zdaj kot igralec, za nekaj tednov vrnil na iste kraje, kjer je nekoč preživljal zaporno kazen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.