Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Cezar mora umreti v zaporu

Cezar mora umreti Kinodvor
V Kinodvor z današnjo premiero ob 21. uri na redni spored prihaja z zlatim medvedom nagrajen film Cezar mora umreti (Cesare deve morire).

Filmska ustvarjalca Paolo in Vittorio Taviani sta pol leta preživela z zaporniki na strogo varovanem oddelku rimske jetnišnice Rebibbia in snemala njihove priprave na uprizoritev Shakespearove tragedije Julij Cezar. Premierni nastop se konča z bučnim in ganljivim aplavzom. Ko luči ugasnejo in se igralci spet znajdejo vsak v svoji tesni sobici, eden izmed njih pove: "Odkar sem odkril umetnost, je ta celica postala zapor."

V univerzalnem jeziku Shakespearovega besedila, v katerem se prepletajo teme prijateljstva, izdajstva, oblasti in nasilja, se zaporniki soočijo z lastno preteklostjo, stiskami in upi. V filmu, ki je narejen kot dokumentarna drama in je bil posnet v strogo varovanem delu znanega rimskega zapora, skupina obsojencev pripravlja uprizoritev Shakespearove tragedije Julij Cezar.

Pekel v zaporu

Idejo za film sta brata dobila po ogledu gledališke uprizoritve Dantejevega Pekla v rimskem zaporu Rebibbia. V predstavi so nastopili zaporniki, v glavnem člani različnih zločinskih organizacij, kot sta mafija in Camorra, v večini primerov obsojeni na dosmrtno ječo. Režiral jo je Fabio Cavalli, igralec in režiser, ki je velik del svojega življenja posvetil gledališki umetnosti v zaporih, in po zaslugi katerega je gledališče Rebibbia postalo cenjena ustanova, ki danes privablja številne obiskovalce.

Film, ki sta ga režiserja posnela v tesnem sodelovanju s Cavallijem, je bil v celoti posnet v strogo varovanem oddelku tega zapora. Vsi igralci, ki jih vidimo v filmu, so (ali so nedavno bili) kaznjenci tega oddelka. Salvatore Striano, ki nastopi v vlogi Bruta, je v zaporu preživel šest let in deset mesecev. Za zidovi Rebibbie se je pod mentorstvom Cavallija začela njegova igralska kariera. Po izpustitvi iz ječe je svoj filmski debi doživel v Gomorri Mattea Garroneja, nato pa sodeloval v filmih Abela Ferrare, Marca Risija, Stefana Incertija in v različnih televizijskih serijah. Za svoj nastop v filmu bratov Taviani se je Striano, zdaj kot igralec, za nekaj tednov vrnil na iste kraje, kjer je nekoč preživljal zaporno kazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.