Čili za nižji krvni tlak

Foto: Žurnal24 Pekoče je zdravo. (Foto: Shutterstock)
Majhen, pekoč in tako zelo zdrav – čili ima znanih že ogromno blagodejnih lastnosti, pridružila pa se jim je še ena. Čili naj bi uspešno zniževal krvni tlak.
Oglej si celoten članek

Povezavo med čilijem in krvnim tlakom so raziskovali na Kitajskem in ugotovili, da kapsaicin, alkaloid, ki je v čiliju kriv za "pekoče", sprošča krvne žile. Kitajci so
skupini podgan z visokim krvnim pritiskom dajali hrano, v kateri je bilo veliko kapasaicina. In krvni pritisk se je podganam po določenem času znižal. Kapsaicin namreč aktivira receptorje, ki obdajajo krvne žile, in poveča se nastajanje dušikovega oksida, molekule, ki žile varuje pred vnetjem in disfunkcijo.

Dokaz so tudi Kitajci
Kitajska raziskava sicer ni prva, ki je iskala povezavo med kapsaicinom in nižjim krvnim tlakom, a starejše raziskave so bile osredotočene na silovito ali kratkotrajno izpostavljenost kapsaicinu. Kitajci pa so podganam s povišanim krvnim tlakom s kapsaicinom bogato hrano dajali dlje časa. Raziskovalci so poudarili, da bo v prihodnjih študijah potrebno ugotoviti, koliko čilija dnevno bi imelo podoben učinek na krvni tlak pri ljudeh. Vodja kitajske ekipe pa je za konec postregel še s podatkom, da ima na severovzhodu Kitajske 20 odstotkov prebivalcev povišan krvni tlak, na jugozahodu dežele, kjer "pojedo ogromno pikantne hrane in veliko čilija", pa je takšnih le 10 do 14 odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.