Čim prej, tem bolje

Foto: Žurnal24 main učenje jezikov
Tuji jeziki. Otroci naj se jih začnejo učiti že med 2. in 6. letom, saj so takrat zanje najdojemljivejši.
Oglej si celoten članek

"Starši želijo biti danes bolj obveščeni, spoznati želijo nove metode in pristope pri zgodnjem poučevanju tujih jezikov," pravi Jasmina Opeka iz jezikovne šole Ars Linguae. Opazno se je povečalo tudi zanimanje za obisk brezplačnih poskusnih ur učenja jezika za najmlajše.

Raziskave so pokazale, da se mlajši otroci lažje učijo tujih jezikov, ker še nimajo slabih izkušenj in strahu ter so veliko bolj intuitivni od starejših otrok.
Jasmina Opeka, jezikovna šola Ars Linguae
Izkoristite zgodnja leta
"Otrok se lahko nauči toliko jezikov, kolikor jih sliši, če jim je izpostavljen sistematično, redno in istočasno," pojasnjuje Opekova. Po njenem mnenju je otrok tega zmožen le, ko je majhen. Pozneje se jezika sicer še vedno nauči, vendar ne tako zlahka in ne tako hitro.

Učenje z igro in gibanjem
Programi za najmlajše temeljijo na igri, gibanju, plesu in posebnih dejavnostih, zato se otroci pri učenju zabavajo. "Dvomi, ki so jih imeli starši o zgodnjem učenju tujih jezikov, pogosto izginejo že po prvem obisku jezikovne igralnice," pravi sogovornica.

Drugačni možgani. Otroški možgani imajo dvakrat več sinaps kot možgani odraslega. Če želimo, da otrok teh povezav ne izgubi, jih mora uporabljati, za kar je učenje jezikov več kot odlično.

V skupini je lažje
"Starši menijo, da zmorejo sami naučiti svojega otroka tujega jezika. Dokazano je, da se otrok lažje uči v skupini, kjer komunicira in se zabava in kjer ga vodi primerno usposobljen kader," pojasnjuje Jasmina Opeka. Starši so ob takšnem učenju dobrodošli v vlogi podpornika, saj lahko doma skupaj obnavljajo naučeno in pomagajo k hitrejšemu učenju. Pogosta zmota je tudi, da učenje več jezikov lahko zmede otroka in ga ovira. "Učenje drugega/tujega jezika v zgodnjem otroštvu pomaga v razvoju možganske skorje in spodbuja splošno inteligenco, kar se vidi kasneje pri boljših rezultatih preverjanj znanja in v lažjem napredovanju v življenju," meni Opekova. Vpis v jezikovni tečaj torej otroku zelo koristi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.