Magazin
84 ogledov

Čim prej, tem bolje

učenje jezikov Žurnal24 main
Tuji jeziki. Otroci naj se jih začnejo učiti že med 2. in 6. letom, saj so takrat zanje najdojemljivejši.

"Starši želijo biti danes bolj obveščeni, spoznati želijo nove metode in pristope pri zgodnjem poučevanju tujih jezikov," pravi Jasmina Opeka iz jezikovne šole Ars Linguae. Opazno se je povečalo tudi zanimanje za obisk brezplačnih poskusnih ur učenja jezika za najmlajše.

Raziskave so pokazale, da se mlajši otroci lažje učijo tujih jezikov, ker še nimajo slabih izkušenj in strahu ter so veliko bolj intuitivni od starejših otrok.
Jasmina Opeka, jezikovna šola Ars Linguae
Izkoristite zgodnja leta
"Otrok se lahko nauči toliko jezikov, kolikor jih sliši, če jim je izpostavljen sistematično, redno in istočasno," pojasnjuje Opekova. Po njenem mnenju je otrok tega zmožen le, ko je majhen. Pozneje se jezika sicer še vedno nauči, vendar ne tako zlahka in ne tako hitro.

Učenje z igro in gibanjem
Programi za najmlajše temeljijo na igri, gibanju, plesu in posebnih dejavnostih, zato se otroci pri učenju zabavajo. "Dvomi, ki so jih imeli starši o zgodnjem učenju tujih jezikov, pogosto izginejo že po prvem obisku jezikovne igralnice," pravi sogovornica.

Drugačni možgani. Otroški možgani imajo dvakrat več sinaps kot možgani odraslega. Če želimo, da otrok teh povezav ne izgubi, jih mora uporabljati, za kar je učenje jezikov več kot odlično.

V skupini je lažje
"Starši menijo, da zmorejo sami naučiti svojega otroka tujega jezika. Dokazano je, da se otrok lažje uči v skupini, kjer komunicira in se zabava in kjer ga vodi primerno usposobljen kader," pojasnjuje Jasmina Opeka. Starši so ob takšnem učenju dobrodošli v vlogi podpornika, saj lahko doma skupaj obnavljajo naučeno in pomagajo k hitrejšemu učenju. Pogosta zmota je tudi, da učenje več jezikov lahko zmede otroka in ga ovira. "Učenje drugega/tujega jezika v zgodnjem otroštvu pomaga v razvoju možganske skorje in spodbuja splošno inteligenco, kar se vidi kasneje pri boljših rezultatih preverjanj znanja in v lažjem napredovanju v življenju," meni Opekova. Vpis v jezikovni tečaj torej otroku zelo koristi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.