Čokolada dobra za srce

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uživanje čokolade lahko zmanjša možnosti za pojav srčnih bolezni in možganske kapi, so pokazali najnovejši rezultati vzporednih raziskav.
Oglej si celoten članek

Nutricisti so čokolado z vsaj 70 odstotki kakava med superživila že uvrstili, sedaj pa njihovo dejanje potrjujejo tudi raziskovalci. Ti so na podlagi analiz več raziskav, v katerih je skupno sodelovalo okoli sto tisoč ljudi, ugotovili, da lahko čokolada zmanjša možnosti za pojav srčno-žilnih bolezni za 37 odstotkov; pri tistih, ki so čokolado redno uživali, pa se je za 29 odstotkov zmanjšala tudi možnost za pojav možganske kapi.

Raje temno kot mlečno

Ne glede na pozitivne učinke čokolade je pri uživanju še vedno potrebna zmernost: "Najbolj priljubljene čokolade pogosto vsebujejo zelo veliko sladkorja, maščob in kalorij – okoli 500 kalorij na sto gramov čokolade, kar lahko ob pogostem uživanju vpliva na debelost in povečano možnost za pojav diabetesa," opozarja Oscar Franco, vodja raziskave. Zato je bolje, da izberete temno čokolado z več kakava in manj sladkorja.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.