Magazin > Lepota & telo
34 ogledov

Čokolada dobra za srce

čokolada Shutterstock
Uživanje čokolade lahko zmanjša možnosti za pojav srčnih bolezni in možganske kapi, so pokazali najnovejši rezultati vzporednih raziskav.

Nutricisti so čokolado z vsaj 70 odstotki kakava med superživila že uvrstili, sedaj pa njihovo dejanje potrjujejo tudi raziskovalci. Ti so na podlagi analiz več raziskav, v katerih je skupno sodelovalo okoli sto tisoč ljudi, ugotovili, da lahko čokolada zmanjša možnosti za pojav srčno-žilnih bolezni za 37 odstotkov; pri tistih, ki so čokolado redno uživali, pa se je za 29 odstotkov zmanjšala tudi možnost za pojav možganske kapi.

Raje temno kot mlečno

Ne glede na pozitivne učinke čokolade je pri uživanju še vedno potrebna zmernost: "Najbolj priljubljene čokolade pogosto vsebujejo zelo veliko sladkorja, maščob in kalorij – okoli 500 kalorij na sto gramov čokolade, kar lahko ob pogostem uživanju vpliva na debelost in povečano možnost za pojav diabetesa," opozarja Oscar Franco, vodja raziskave. Zato je bolje, da izberete temno čokolado z več kakava in manj sladkorja.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.