Magazin > Lepota & telo
566 ogledov

Losos za zdravo srce

Če se boste odločili za lososa, naj vas njegova maščoba ne prestraši. (Foto: Shu Žurnal24 main
Losos kljub mastnosti velja za zelo zdravo ribo. Omega 3 maščobe, ki jih vsebuje, varujejo srce in preprečujejo mnoga obolenja, poln pa je tudi vitaminov.

Losos je zelo priljubljena hrana. Vsem je verjetno znan kot mastna riba, vendar zelo zdrava, saj vsebuje veliko beljakovin, omega 3 maščob in veliko vitamina D. Barva lososa je ponavadi od oranžnih do rdečih odtenkov, na voljo pa je tudi nekaj vrst bele barve. Naravna barva je odvisna od pigmenta v mesu. Lososa lahko kupimo v pločevinki, prekajenega ali seveda svežega v kosih.

Hranilne vrednosti
Losos vsebuje veliko vitaminov. V njem najdemo vitamin A, B6, B12, C in D, tiamin, riboflavin, niacin, retinol, pantotensko in folno kislino. Od mineralov je poln kalcija, železa, magnezija, fosforja, kalija, natrija, cinka, bakra, mangana in selena. Energijska vrednost lososa sestoji le iz maščob in beljakovin, ogljikovih hidratov v živilu ni.

Zdravilne učinkovine
Ker veljajo ribe za zdravo prehrano, enako velja za lososa, čeprav znanost še ni odkrila vseh razlogov, zakaj so ribe (še posebej masten losos) tako zdrave za naš organizem. Prvenstveno omega 3 maščobe v lososu zmanjšujejo vnetja, ki so zaslužna za veliko zdravstvenih težav, med drugim srčnih obolenj, sladkorne bolezni, nekaterih vrst raka in vnetja sklepov. Omega 3 prav tako preprečuje krvne strdke, ki povzročajo infarkte.

Energijska vrednost
divji losos (atlantski) ima na 100 gramov 142 kcal.

Zadnje raziskave so tudi pokazale, da omega 3 maščobe pomagajo pri upočasnjevanju bolezni, kot so Alzheimerjeva in drugo kognitivno pešanje zaradi starosti. Osebe, ki zaužijejo dovolj omega 3, imajo manj težav z depresijo, so manj agresivne ter se pri njih celo zmanjša tveganje za samomor.

Uživanje in priprava
Losos se lahko skuha in speče na več načinov, prednost pa je ta, da se po kuhanju ne izsuši tako kot druge ribe. Svež kos mesa je, kot rečeno, temno rožnate ali oranžne barve, ne sme pa imeti nobenega vonja. Če ga ima, riba ni več dobra. Z ostrim nožem odstranite kožo in druge ostanke, meso na hitro splaknite pod vodo in ga osušite s papirnato brisačo. Na obe strani pokapajte malce limone ali limete, sok pa vtrite v meso kar s prsti. Prav tako na obe strani nanesite sol in poper, česen, olivno olje ter začimbe po lastni želji. Če ga boste pekli na žaru, je dovolj le pet minut na vsaki strani, če ga boste pekli v ponvi, pa nekaj minut manj. Če ga boste preveč zapekli, lahko postane suh in krhek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.