Črne misli in jok brez razloga

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zaradi fizioloških in duševnih sprememb je nosečnost zelo občutljivo obdobje.
Oglej si celoten članek

Po ocenah strokovnjakov za depresijo med nosečnostjo trpi od 10 in 15 odstotkov žensk. Pogost vzrok je velika odgovornost, ki jo čutimo do otroka. “Previdnostni ukrepi, ki jih v nosečnosti še posebno poudarjamo zaradi skrbi za zdravje ženske in otroka, lahko dobijo značaj prisile. Če opazite, da vaša dejanja presegajo razumno mejo, in če to morda opažajo tudi vaši bližnji, je čas, da poiščete pomoč,” v publikaciji Zima v srcu pravi Zalka Drglin z inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Zdravniška pomoč

Nekatere stiske so zgolj prehodne, kadar pa gre za večje spremembe razpoloženja ali dolgotrajnejše težave, je treba obiskati zdravnika. “Kdaj nosečnica potrebuje antidepresive, je stvar presoje njenega psihiatra. Za določene vrste antidepresivov je veliko dokazov, da so v nosečnosti varni, zato je vsekakor smiselno, da nosečnica, ki se spoprijema z duševno stisko, poišče zdravniško pomoč in se pogovori o najustreznejši obliki zdravljenja,” pravi Barbara Mihevc Ponikvar z IVZ.

Ne spreglejte opozorilnih znakov depresije

Kljub utrujenosti ne morete spati, nimate teka ali se prenajedate, ste jokavi, počutite se pretirano osamljene in zapuščene, ste razdraženi in nemirni, vedete se obsesivno-kompulzivno (npr. pretirana higiena), imate občutek krivde, nesposobnosti ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.