Magazin > Lepota & telo
160 ogledov

Črne misli in jok brez razloga

žalost, depresija Žurnal24 main
Zaradi fizioloških in duševnih sprememb je nosečnost zelo občutljivo obdobje.

Po ocenah strokovnjakov za depresijo med nosečnostjo trpi od 10 in 15 odstotkov žensk. Pogost vzrok je velika odgovornost, ki jo čutimo do otroka. “Previdnostni ukrepi, ki jih v nosečnosti še posebno poudarjamo zaradi skrbi za zdravje ženske in otroka, lahko dobijo značaj prisile. Če opazite, da vaša dejanja presegajo razumno mejo, in če to morda opažajo tudi vaši bližnji, je čas, da poiščete pomoč,” v publikaciji Zima v srcu pravi Zalka Drglin z inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Zdravniška pomoč

Nekatere stiske so zgolj prehodne, kadar pa gre za večje spremembe razpoloženja ali dolgotrajnejše težave, je treba obiskati zdravnika. “Kdaj nosečnica potrebuje antidepresive, je stvar presoje njenega psihiatra. Za določene vrste antidepresivov je veliko dokazov, da so v nosečnosti varni, zato je vsekakor smiselno, da nosečnica, ki se spoprijema z duševno stisko, poišče zdravniško pomoč in se pogovori o najustreznejši obliki zdravljenja,” pravi Barbara Mihevc Ponikvar z IVZ.

Ne spreglejte opozorilnih znakov depresije

Kljub utrujenosti ne morete spati, nimate teka ali se prenajedate, ste jokavi, počutite se pretirano osamljene in zapuščene, ste razdraženi in nemirni, vedete se obsesivno-kompulzivno (npr. pretirana higiena), imate občutek krivde, nesposobnosti ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.