Magazin > Lepota & telo
15725 ogledov

Sedem najnevarnejših bolečin

Analgetiki bolečino zmanjšajo, ne odpravijo pa njenega vzroka. Žurnal24 main
Bolečina je sredstvo, s katerim telo pritegne vašo pozornost, ko gre nekaj narobe. Obstajajo bolečine, ki pridejo in gredo in si zaradi njih ne belimo glave. So pa tudi bolečine, zaradi katerih bi vas moralo zaskrbeti.
Najhujši glavobol vašega življenja
V tem primeru takoj poiščite zdravniško pomoč! Če ste prehlajeni, gre lahko za vnetje sinusov , sicer pa je ena od najslabših možnosti možganski tumor . Zato ne tvegajte in se, če ne poznate vzroka bolečine, posvetujte s svojim zdravnikom.

Bolečina ali neprijeten občutek v prsih, grlu, žrelu, ramenu, roki ali trebuhu
Bolečina v prsih lahko kaže na pljučnico ali srčni napad . Vedeti pa morate tudi, da se srčne težave po navadi začnejo kot neprijeten občutek in ne kot močna bolečina. Z zdravnikom stopite v stik, še preden se neprijeten občutek razvije v hudo bolečino. Srčne bolezni se pogosto odražajo tudi kot nelagodje v grlu, žrelu, levi rami, levi roki ali kot slabost v želodcu. Pri takšni vrsti bolečin pojdite k zdravniku ali na urgenco. Če se izkaže, da ste se zmotili, toliko bolje za vas!

Bolečina v spodnjem delu hrbta in med lopaticami
Pri takšni bolečini gre največkrat za artritis , lahko pa tudi za srčni napad , trebušne težave ali aortno disekcijo . Pri slednji se pojavita stiskanje in nenadna bolečina, ki sta po navadi posledica visokega krvnega pritiska, kajenja in sladkorne bolezni.

Pogosta trebušna bolečina
Vam slepiča še niso operirali? Ne tvegajte nevarnosti razlitja. Trebušna bolečina pa je lahko tudi posledica težav z žolčnikom , trebušno slinavko ali pa posledica čira na želodcu oziroma črevesju .

Bolečina v mečih
Takšna bolečina je lahko posledica globoke venske tromboze , krvnega strdka, ki se zasidra v globokih venah meč. Ta lahko povzroči pljučno embolijo , ki je pogosto usodna. Dejavniki, ki takšno tveganje še povečujejo, so rak, prevelika telesna teža, malo gibanja, potovanje na dolge razdalje, nosečnost in starost. Včasih sploh ne gre za bolečino, temveč zgolj za nabreklost v mečih. Tudi v tem primeru nemudoma obiščite svojega zdravnika.


Pekoča stopala in noge
Obstaja zelo veliko število ljudi, pri katerih je sladkorna bolezen še vedno nediagnosticirana. Periferna nevropatija je eden od prvih znakov, da imate sladkorno bolezen. V takšnem primeru vas v stopalih in nogah zbada in imate občutek, da vam noge gorijo.

Nejasna, kombinirana ali medicinsko nerazložljiva bolečina
Različne oblike nejasne bolečine so stalne spremljevalke depresije . Bolniki, ki jih muči depresija, se pritožujejo zaradi glavobolov, trebušnih bolečin, bolečin v križu, zelo pogosto v kombinaciji vseh skupaj. Ker je bolečina stalna in se bolniki navadijo nanjo, o njej ne razlagajo zdravniku, kar je narobe. Depresijo je treba, tako kot druge bolezni, diagnosticirati. Če ste izgubili vse zanimanje za stvari, ki so vas pred tem veselile, če odpovedujete na delovnem mestu in se izogibate druženju z ljudmi, se nujno obrnite na svojega zdravnika. Ne trpite v tišini, če si lahko življenje naredite znosnejše.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.