Da se bo zgodilo to, je Cviklova predvidela že pred desetimi leti

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
To za antropologinjo in publicistko Jerco Legan Cvikl ni bilo presenečenje.
Oglej si celoten članek

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Kardashian v Beli hiši za antropologinjo in publicistko Jerco Legan Cvikl ni bilo presenečenje.

"Nedavno srečanje predsednika ZDA Donalda Trumpa in igralske starlete Kim Kardashian v Ovalni pisarni Bele hiše v Washingtonu je značilen odsev sodobnega fenomena t.i. popularne elite. Populistično zbujanje pozornosti javnosti! Politika postaja del showbiznisa, medtem ko se showbiznis politizira," pravi Jerca Legan Cvikl, ki je o ravno takih pojavih pisala in jih napovedala že leta 2011 v svoji znanstveni monografiji RAZGALJENI: Medijski fenomen sodobnih elit.

Magazin Ti, ti Donald: Kakšna klofuta za Melanio Trump

"Govorila sta o problematiki zaporništva in potrebnih reformah. Lahko verjamemo, da bo zvezdnica družinskega resničnostnega šova soustvarjala zaporniško politiko najmočnejšega združenja držav na svetu? Moramo. Saj je njihov predsednik brezkompromisni finančni in gradbeni mogotec s samosvojim igralskim talentom, za katerega ob njegovih številnih in komaj mogočih življenjskih vzponih in padcih nihče ni verjel, da lahko postane še prvi človek ZDA," nedavni predsedniški „zmenek“ z najbolj slavno resničnostno zvezdnico na svetu Kim Kardashian West, ki je med drugim tudi na Forbesovi lestvici najbogatejših zemljanov, komentira Jerca.

Lahko verjamemo, da bo zvezdnica družinskega resničnostnega šova soustvarjala zaporniško politiko najmočnejšega združenja držav na svetu? Moramo. Saj je njihov predsednik brezkompromisni finančni in gradbeni mogotec s samosvojim igralskim talentom, za katerega ob njegovih številnih in komaj mogočih življenjskih vzponih in padcih nihče ni verjel, da lahko postane še prvi človek ZDA.

Dodaja še, da danes mogoče vse: "V sodobnem svetu je s pomočjo medijev in predvsem vizualnih medijskih konstrukcij očitno vse mogoče, kar sem ugotavljala ob svojem akademskem raziskovanju že pred desetimi leti. Popularno elito sestavljajo javno izpostavljeni predstavniki strateških elit - politične, gospodarske, vojaške, znanstvene, kulturne, športne, verske in medijske -, ki jih združujejo skupni interesi vplivanja na sodobno družbeno dogajanje in očitno mnogokrat usodne strateške odločitve za prihodnost človeštva. Imajo privilegije, se družijo, se običajno obdajajo z razkošjem in se za uveljavljanje družbene moči poslužujejo najrazličnejših medijskih reprezentacij. Žgečkljive Instagram fotografije, tvit provokacije ali vloge v resničnostih šovih znanih in vplivnih predstavnikov sodobnih družbenih elit postajajo nepogrešljivi del običajnega vsakdana. Kaj je naslednje?"

Harry in Meghan Je Trump užaljen? Tako se je odzval na poroko desetletja!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 19:32 2. Julij 2018.

    Za koga je sploh to bilo presenečenje?

  • 17:25 2. Julij 2018.

    Ja brez veze članek....

  • 14:13 2. Julij 2018.

    kdo pa je to cviklova, a to je tale gospodična z rayban očali? hmm ... s čim se ona ukvarja?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.