Daimler: Serijsko vozilo na vodik

Foto: Žurnal24 Veliki proizvajalci avtomobilov v prihodnosti stavijo na vodik kot pogonsko gori
Iz Daimlerja so sporočili, da bodo v obdobju, krajšem od desetih let, pripravljeni na začetek serijske proizvodnje vozila, ki bo za pogon uporabljalo gorivne celice oziroma vodik.
Oglej si celoten članek

Vse se je začelo leta 1994 s testnim modelom necar 1 (New Electric Car). Do danes je več kot sto Daimlerjevih testnih prototipov prevozilo 3,5 milijona kilometrov, vsi pa so za pogon uporabljali vodik. Testiranja so bila opravljena po vsem svetu in v najrazličnejših vremenskih pogojih. Pogon bo kmalu nared za tržišče. Christian Mohrdieck, Daimlerjev direktor razvoja sistema gorivnih celic, je izjavil, da bo Daimler AG do leta 2012 ali 2015 dosegel tisto raven razvoja sistema, ki mu bo omogočala proizvodnjo avtomobilov, primernih za žepe voznikov. Na kratko – omenjene avtomobile poganja elektrika, ki jo dobijo s kemično reakcijo vodika in kisika, edini nasprotni produkt pri tem pa je voda.

Glavni konkurent bi moral biti, vsaj na začetku, ob BMW-jevemu hydrogenu 7 še Hyundai. Korejci so svoj avtomobil, ki bo za pogon uporabljal vodik, najavili za enako obdobje. Še bolj optimistični so pri General Motorsu, ki naj bi svoj model predstavil leta 2010.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.