Debelost zaradi poroke

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tako poroka kot ločitev lahko povzročita naraščanje telesne teže, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na American Sociological Association.
Oglej si celoten članek

Največja nevarnost za pridobivanje kilogramov je v obdobju do dveh let po poroki ali ločitvi, so izsledili v omenjeni raziskavi, ki so jo izvedli s pomočjo 10.071 udeležencev. Udeleženci so bili vključeni v raziskavo vse od leta 1986, spremljali pa so njihovo spremembo teže, indeks telesne mase, razmerje med višino in težo ter njihov zakonski stan.

Primerjali težo udeležencev

V raziskavi so primerjali indeks telesne mase tistih, ki so se poročili ali ločili, s tistimi, ki so bili že dalj časa poročeni ali samski. Po tem, ko so izvzeli vse druge dejavnike, kot so nosečnost, zdravje in finančno stanje, je bila povezanost med spremembo zakonskega stana in naraščanjem telesne teže še vedno tesna.

Mladoporočenke na prvem mestu

V največji nevarnosti so bile mladoporočenke, ki so se zredile v 33 odstotkih. Te so pridobile tudi največ telesne teže. Indeks telesne mase se jim je v povprečju povečal za tri odstotke. Ženske, ki so se pred kratkim ločile, so se zredile v 22 odstotkih. Tudi pri moških ni bilo dosti drugače. Razlika je bila le v tem, da so se moški v povprečju zredili za manj kilogramov kot ženske. 22 odstotkov mladoporočenih moških in 21 odstotkov ločenih moških je pridobilo nekaj kilogramov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.